El llibre ‘La cuina dels Ports’ es presenta en societat este divendres en Morella

31

Morella, Vilafranca, Catí, Forcall, Cinctorres, Portell, Castellfort, la Mata, la Todolella, Sorita, Olocau del Rei, Vallibona, Herbers, Villores, Palanques, Castell de Cabres i la Pobla de Benifassà, junt amb centenars de nuclis i masos dispersos, són les poblacions que han format històricament la comarca de Els Ports. Una terra agrest i muntanyenca, arrelada a l’entorn i amb una força humana descomunal, forjada pel fred i la voluntat de romandre. Una terra plena de vida i d’una cuina potent, essencial i encara molt desconeguda, que gravita entorn de la carn, la llet, els rovellons, la tòfona i una gran varietat de dolços.

Els napoleons, els cristos, el brull, les rosques, els bollos, les sopes, l’olla, la truita amb arròs i els arrossos d’interior, el bolo, la güenya, el frescum, les conserves, el conill, el corder, el javalí, les coquetes de carabassa, els manolins o els flaons són algunes de les delícies que trobareu entre estes receptes dels Ports.

Luis GargalloGuillermo Miró i Sara Gargallo han recopilat, cuinat i fotografiat fins a 58 receptes de La cuina dels Ports i han tingut la col·laboració de Violeta TenaMary SavageMònica SeguraConxa RodríguezJoan GaríManuel MiliánVíctor Amela i Vicent Baydal per a parlar de la gastronomia de la comarca.

Este divendres 24 de juliol el llibre es presentarà oficialment a Morella, al Teatre Municipal a les 20 hores, amb la presència de l’alcalde Rhamsés Ripollés, de l’editor Vicent Baydal i dels esmentats autors, que explicaran el rerefons i la importància d’una obra que conjuga l’estima per la terra, el menjar i la història dels habitants dels Ports. Vos esperem!

Los autores

Luis Gargallo Bellés (Vilafranca, 1991) és cuiner de professió i per devoció. La seua passió l’ha fet mereixedor de diversos premis gastronòmics, com l’Arròs de Cullera 2010 i l’SpainSkills 2011. Ara plasma els seus coneixements en les delícies que prepara per a Bolíssim, una empresa especialitzada en l’elaboració de productes alimentaris dels Ports.

Guillermo Miró Mezquita (Vila-real, 1988) és doctor en Enginyeria Industrial i un gran apassionat per la cuina tradicional valenciana i la literatura. Col·labora amb la divulgació científica en revistes com Mètode o Poble, de Vila-real. Enamorat de la comarca i del seu menjar, se’l pot trobar en qualsevol acte de l’Aplec dels Ports.

Sara Gargallo Bellés (Vilafranca, 1986) és doctora en Medi Ambient, dolçainera i caminant. El present llibre naix del seu interés per les plantes mengívoles i de la passió per la seua comarca, els Ports. Amb històries del seus avis, de masovers i de muntanyes, ha omplit estes pàgines de menjars casolans cuinats amb foc a terra.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.