Ja ha arribat l’últim reconeixement que esperaven les Falles de Torrent. Després de la declaració com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic, ara era el torn de ser declarades Bé d’Interés Cultural, junt amb la resta de poblacions falleres amb més antiguitat. Així ho ha decidit el Consell Valencià de Cultura durant el ple del mes de juny en què s’ha incidit que, per poder ser considerades BIC, aquestes festes havien de reunir els requisits de celebrar totes elles des del segle XIX, així com tenir una Junta Local Fallera.
L’informe ha estat redactat pel membre de la institució Francisco Pérez Puche, que ha incidit en les seues conclusions en què la història, desenvolupament i projecció de les festes falleres d’aquestes cinc ciutats valencianes es troben “sobrades” raons artístiques, literàries, musicals, associatives, populars, gastronòmiques, humorístiques i de manteniment de tradicions que “acrediten el mèrit que les avala per rebre aquesta distinció”.
Així mateix, l’informe del CVC considera que aquesta declaració BIC ha de tenir com a conseqüència “un major coneixement de la festa per part dels valencians i una atenta difusió per part de les autoritats locals, provincials i autonòmiques”.
Festa d’Interés
Les falles de Torrent van rebre el 6 de març de 2015 el millor regal a les portes de la festa gran. El Ple del Consell va aprovar declarar Festes d’Interès Turístic Autonòmic, de conformitat amb el Decret 119/2006, de 28 de juliol, del Consell, regulador de les Declaracions de Festes, Itineraris, Publicacions i Obres Audiovisuals d’Interés Turístic de la Comunitat Valenciana. Així doncs, la festa més multitudinària de la capital de l’Horta Sud va rebre aquest reconeixement per la seua demostrada antiguitat amb més de 100 anys d’història, l’arrelament, valor cultural i tradició, així com singularitats pròpies de la festa, com el Trasllat de la Mare de Déu o el succés de la Tombà de les falles en 1957.
Més de 7.000 fallers treballen durant 365 dies a l’any i ofereixen a la ciutat un calendari periòdic d’activitats nodrit d’activitats culturals, esportives, d’oci i difusió per al gaudi de torrentins i visitants. Una comissió d’experts va estar treballant durant tot un any per confeccionar l’expedient basat en 13 punts que es subdivideixen en altres fins a un total de més de 1.000 pàgines amb annexos i material audiovisual on es recopila la història i evolució de la festa fallera a la capital de l’Horta Sud.
Així doncs l’expedient consta de l’informe per a la declaració de les falles, el certificat d’antiguitat, el de la periodicitat de les festes, el del cens faller i la població. Així com un informe de l’atracció de visitants, estimat en 133.663 persones durant els dies grans, que poden gaudir de nou allotjaments hotelers a Torrent, Alaquàs, Aldaia i Picanya i 111 establiments de restauració a Torrent d’acord amb les bases de dades de Turisme.