Dos veïns d’Alboraia recullen més de 2.000 fotos per fer un llibre de fotos antigues d’Alboraia

0
108

Cristòfor Martí i el periodista Agustí Hernàndez trauran abans de les festes d’estiu del juliol el primer volum del llibre ‘Alboraia. Memòria Gràfica’. Per a fer el llibre, els dos veïns d’Alboraia han recollit més de 2.000 fotos per fer un llibre de fotos antigues d’Alboraia.
L’antic mercat municipal, les casetes dels pescadors de la desembocadura del Carraixet, la Via Xurra (València-Saragossa), l’església antiga, ermites i alqueries que han desaparegut, la riuada de 1957 o els límits de la població el 1930. Són algunes de les fotos que els veïns d’Alboraia Agustí Hernàndez Dolz i Cristòfor Martí han trobat a partir de distintes col•leccions fotogràfiques per al llibre que editaran en breu: Alboraia. Memòria Gràfica.

Es tracta d’un projecte de recuperació de la memòria col•lectiva d’Alboraia en què els dos autors, un periodista i l’altre docent jubilat, estan redescobrint fins a l’últim racó del poble per tal de mostrar Alboraia en imatges. Per fer el llibre, combinen recursos tradicionals, com ara el contacte personal amb la gent coneguda que té fotos; amb altres formes de treballar com demanar les fotos a través d’un blog, el facebook, o rebre-les per correu electrònic.

Les més de 2.000 imatges que han replegat fins ara són, com a mínim impactants. La riuada de 1957 va inundar el poble, com testimonien imatges dels carrers Miraculosa, Miguel Monzó, Miracle i Diví Mestre. També es mostren els límits urbans d’una Alboraia que l’any 1930 tenia poc més de 6.000 veïns, no arriba a una quarta part dels actuals. Els actuals nuclis de població de Port Saplaya i Vera no existien i eren zones de marjal, aiguamoll i arenals; mentre que en l’horta hi havia cultius hui totalment desapareguts com l’arròs. A això es pot afegir també les aportacions fotogràfiques de famílies del poble que amb les seues instantànies immortalitzen moments com els Jocs Florals de 1928, les inauguracions del dipòsit de l’aigua, els ponts sobre el Carraixet, les eleccions de la República o l’apertura de nous carrers.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.