Desenes de llises i carpes apareixen mortes a la Gola de l’Estany, a la Marjal dels Moros

0
52
Bankia

Aproximadament un centenar de peixos van ser localitzats morts el divendres a la desembocadura de la gola de l’Estany de la marjal del Moros, al municipi de Puçol. El col•lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró a L’Horta Nord denuncia este nou episodi d’anòxia i exigeix que es prenguen mesures per evitar la mort de més peixos al paratge natural.
El divendres per la vesprada, després de ser avisats per un grup de pescadors, els companys d’AE-Agró de l’Horta Nord van verificar la mort de desenes de llises i carpes a la desembocadura de la Gola de l’Estany de la marjal dels Moros a Puçol. Esta marjal, ubicada entre Sagunt i Puçol, forma part del Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana a més a més de ser Zona ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a Aus) i LIC (Lloc d’Interés Comunitari).

Tot indica que la mort dels peixos ha sigut provocada per un nou cas d’anòxia (manca d’oxigen respirable en les cèl•lules o els teixits d’un organisme), ja que, segons van indicar els pescadors, la gola va estar incomunicada de la mar durant uns quanta dies per falta d’aigua. Esta incomunicació, afegida a l’escassetat d’aigua i l’aportació d’excedents hídrics de mala qualitat provinents de les séquies de reg, impedeix la renovació de la llacuna i facilita així el seu estancament i la manca de l’oxigen a l’aigua necessari per a la supervivència dels peixos.

Amb la pluja del dijous el nivell hídric de les llacunes de la marjal dels Moros va créixer i la Gola de l’Estany va tornar a poder desembocar a la mar. Tanmateix ja era massa tard per a desenes de peixos, que haurien mort prèviament per la falta d’oxigen a l’aigua estancada de la gola i que van ser arrossegats fins a la seua desembocadura. Els activistes d’AE-Agró a l’Horta Nord van comptabilitzar un centenar de llises i carpes mortes a la platja, però es desconeix el número exacte de peixos morts, ja que molts van ser arrossegats al fons de la mar.

Però, a pesar de la pluja del dijous, des del passat diumenge, la Gola de l’Estany torna a estar incomunicada de la mar i només rep una aportació mínima d’aigua dels excedents hídrics de les séquies dels seus voltants. Un excedent d’aigua molt escàs, que a més a més, no és de molt bona qualitat i encara pot accelerar més un nou episodi d’anòxia si la gola continua incomunicada de la mar.

Mentres la Gola de l’Estany continua incomunicada de la mar per falta de recursos hídrics, un desaigüe de reg, ubicat a menys de 20 metres, aboca els excedents de les séquies directament a la mar. Així, AE-Agró ha demandat a la comunitat de regants de la marjal de Puçol que aquest excedent d’aigua, encara que no siga de la millor qualitat possible, vaja a la gola per assegurar un nivell hídric mínim que permeta mantenir-la connectada amb la mar i evitar així nous episodis d’anòxia i mortaldat de peixos.Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here