Este dijous es sotmet a votació del Ple la sol·licitud de l’Ajuntament de Dénia del reconeixement ‘Ciutat Amiga de la Infància’ amb què UNICEF Comité Espanyol destaca aquells governs locals compromesos amb cinc objectius de promoció del benestar de la infància i l’adolescència i de la participació dels més joves en la vida pública.
Estos cinc objectius són:
- Cada infant serà valorat, respectat i tractat justament dins de les seues comunitats.
- Les veus, necessitats i prioritats de cada xiquet i xiqueta s'escolten i es consideren en les normatives i polítiques públiques, en els pressupostos i en totes les decisions que els afecten.
- Tots els infants tenen accés a serveis essencials de qualitat.
- Viuen en entorns segurs i nets.
- I tenen l'oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i l'oci.
La iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, posada en marxa a Espanya al 2001, té com a objectiu general promoure l'aplicació de la Convenció sobre els Drets de l'Infant (ONU, 1989) en l'àmbit dels governs locals. La concessió del reconeixement permet als ajuntaments optar a subvencions i ajudes per a desenvolupar accions de promoció dels drets dels infants.
Per a obtenir aquest reconeixement cal complir amb dos requisits inicials que l’Ajuntament de Dénia ja ha posat en marxa. D’una banda, la constitució del Consell Local d’Infància i Adolescència (CLIA), que va tindre lloc el 9 de desembre de 2019.
El CLIA està integrat per 26 consellers i conselleres, estudiants de 5é i 6é de Primària dels 8 centres educatius de la ciutat que s’hi han adherit: Llebeig, Les Vessanes, Montgó, Pou de la Muntanya, Cervantes, Raquel Payá, Paidos i Maristes. El Consell és un òrgan consultiu i participatiu que naix per a recollir el dret dels infants a “expressar les opinions lliurement” i que estes opinions “es tinguen en compte degudament”, dret reconegut en la Convenció sobre els Drets del Xiquet de les Nacions Unides.
La segona mesura estableix que s’ha de comptar amb un espai de coordinació interdepartamental per a treballar en la redacció d’un diagnòstic de la situació de la ciutat i les polítiques públiques en relació amb els drets de la infància. Precisament ahir dimarts, 25 de febrer, va tindre lloc la primera reunió, amb participació de tècnics de tots els departaments municipals. Aquesta comissió de treball es reunirà una vegada al mes fins a completar la diagnosi, que paral·lelament també està treballant-se amb les associacions de la ciutat. Este diagnòstic servirà per a concretar les accions a desenvolupar, que es recolliran en el futur Pla d’Infància de Dénia.