Després la culpa serà dels pins, per ser massa

0
257

El passat dissabte 1 de març, la Conselleria de Governació va decretar a tota la província de València la Preemergència Nivell 3, per vents de ponent de fins a 70km/h. Esta alerta es dóna quan existix risc màxim d’incendis forestals i implica la prohibició de fer qualsevol tipus de foc, fins i tot en les zones autoritzades i habilitades. El motiu d’esta prohibició és evitar incendis com el que acaba de calcinar més de 200 hectàrees a Segorbe (Alt Palància, Castelló), quan, presumptament, una crema agrícola va fer saltar l’espurna del primer dels dos incendis que ha patit la Serra Calderona des de l’inici de l’any.

Doncs bé, a pesar d’estar decretada la preemergència i del poc temps transcorregut  des del darrer incendiprovocat per una imprudència en la  Calderona, el passat dissabte en un camp confrontant al  Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol (Horta Nord, València) s’estaven cremant restolls. “Com s’ha fet tota la vida”. Afortunadament esta vegada, com ocorre en la majoria d’ocasions, no va passar res. El problema arribarà el dia que passe i aleshores la culpa serà de la muntanya per “estar bruta” i “ser un polvorí de combustible”. O siga, per tindre massa vegetació. Com si La Costera  no haguera de tindre arbustos a més a més de pins. Llavors no seria un paratge natural municipal, seria un parc urbà. I no és el cas.

No podem oblidar que la muntanya no es crema a soles. Rere del foc pràcticament sempre està la mà de l’home, ja siga un piròman, un imprudent o un sicari del taulell. Per això, una correcta política de prevenció d’incendis forestals no es pot basar en tallafocs ni en les mal anomenades “neteges vegetals”. Ha de basar-se en  el control i la vigilància per part de les administracions competents i en una  mínima conscienciació ambiental per part dels ciutadans.

Tanmateix, açò no existix en l’actualitat. Les retallades de la Generalitat Valenciana han condemnat les nostres muntanyes a sobreviure  “sense sanitat ni educació” fins que finalitze la crisi (i després ja vorem…).

Qui abans vigilava i conservava les nostres serres, o siga, la majoria de “metges” i “mestres” que treballaven en els parcs naturals, ara  fan cua en l’atur.

I, malauradament, ajuntaments com el de Puçol no han donat el pas per a suplir este servei públic que la Generalitat nega a la nostra natura. Per exemple, quan es va anunciar el reforç policial a les urbanitzacions del poble, Acció Ecologista-Agró va sol·licitar que la Policia Local no només vigilara Alfinach i Los Monasterios, sinó que aprofitara també per a  patrullar per La Costera. Però, com els pins  encara no tenen un partit polític en el govern de l’ajuntament, la Policia Local no ha incrementat la vigilància de La Costera i imprudències com la del passat dissabte no paren de repetir-se. Després la culpa serà dels pins, per ser massa…

Miguel Crespo Roig| coordinador comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord |  AE-Agró | @AEAgro

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.