El Consell prorroga un any la memòria ambiental del PGE d’Alboraia per a decepció de col·lectius ecologistes i veïnals

0
34 lecturas

La memòria ambiental del Pla General Estructural (PGE) d’Alboraia, que hauria d’haver caducat este 8 de febrer, estarà vigent un any més gràcies a un canvi normatiu aprovat pel Govern del Botànic, que, segons denuncien Per l’Horta i la plataforma veïnal Més Horta Menys Formigó.

Horta de ValenciaEsta decisió del Consell dona un “baló d’oxigen” a un projecte que suposa la destrucció de 264 000 m2 de cultius en plena producció per la seua requalificació com a sòl urbanitzable.

Els 2 col·lectius mostren la seua “decepció” per la “nul·la voluntat” del Consell per a canviar el model urbanístic d’acord amb l’actual situació d’emergència climàtica.

Per l’Horta i Més Horta Menys Formigó denuncien que el PGE d’Alboraia planteja la construcció de 2852 nous habitatges, que augmentaran en un 30-40 % la població de la localitat. El col·lectiu agrega que, actualment, hi ha vora 2000 habitatges buits i que el projecte no explica d’on eixiran els recursos hídrics per a satisfer els més de 7000 nous habitants que preveu, a part de destacar que molts dels nous habitatges previstos es troben en zones inundables, segons informes de la Generalitat. A més, el projecte contempla, entre altres coses, l’ampliació del polígon industrial, les naus del qual es troben, en bona part, buides, en venda i sense llogaters; la densificació d’un litoral en regressió (Patacona i Port Saplaya), i el trasllat de l’ecoparc a una zona d’horta.

"El PGE acabarà amb la forma de vida de molts llauradors"

Jorge Ramón, portaveu de Per l’Horta, destaca que el PGE d’Alboraia “legitima les irregularitats urbanístiques i els deutes milionaris que ha deixat en el poble una mala gestió política”.

Ramón afegeix que, d’aquesta manera, tant el Consell de la Generalitat integrat per PSPV, Compromís i Unides Podem, com el Govern local socialista “donen continuïtat al model d’urbanisme depredador del Partit Popular”, i que, en el cas d’Alboraia, “busca ingressar diners especulant amb terres d’horta i suposarà acabar amb la forma de vida de moltes famílies de llauradors”.

Ramón demana l’estudi d’alternatives per donar resposta a les necessitats de dotacions que el PGOU en vigor no ha cobert “des de la sostenibilitat, la regeneració d’espais, sense oblidar la rendibilitat agrícola de l’horta i, sobretot, des d’un procés veïnal ambiciós i pausat”.

"PSPV, Compromís i Podem donen d'esquena a veïns i llauradors"

Per la seua part, Miguel Navarro, portaveu de Més Horta Menys Formigó, ha criticat la decisió del Consell del qual formen part PSPV, Compromís y Unides Podem, “partits que se suposen que són defensors de l’Horta” però que “ara són els primers que donen l'esquena a Alboraia, als veïns i als llauradors”.

Navarro recorda que el PGE ha estat rebutjat per la majoria dels partits de l'oposició i les associacions veïnals d'Alboraia, “que encara estem esperant una resposta pública als milers d'al·legacions presentades”.

El portaveu de Més Horta Menys Formigó ha explicat que la decisió del Consell és una mala notícia que “només es pot mirar de forma positiva si l’ajuntament es decideix a incorporar les a legacions presentades per associacions, veïns, llauradors”.

Navarro espera l’equip de govern rectifique el projecte ampliar el polígon industrial “a costa dels llauradors. Seran 88.000 m² dels quals només podran edificar-se 8.000 m², és a dir el 10% del total, la resta, el 90% es destinarà a vials, zona verda i a esmenar els incompliments urbanístics d'altres èpoques”.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí