Compromís demana que la taxa del fem la pague directament l’Ajuntament a l’EMTRE

0
53
Bankia

La taxa del fem que va instaurar l’empresa metropolitana de tractament de residus (EMTRE) en funció de l’aigua que consumeix cada veí ha reportat nombroses crítiques dels veïns que han vist com s’ha incrementat la factura de l’aigua. A Paterna, i després de que el PP guanyara les eleccions al prometre la desaparició de la taxa de fem municipal, l’Ajuntament va decidir tornar els habitants els diners que pagaren per la nova taxa.
El problema, sogons Compromís, és que pot passar que molta gent no demane la devolució per desinformació i, per això, consideren que és molt més senzill fer una modificació de l’ordenança de la taxa per la qual s’excloga la ciutadania de Paterna de l’obligació de pagar-la i que l’import del tractament del fem siga pagat directament per l’Ajuntament, com es feia abans de l’entrada en vigor de la taxa de l’EMTRE (denominada TÀMER).

L’alcalde de Paterna va decidir retornar l’import de la taxa que havien de pagar els seus habitants. Però l’ordenança que regula la taxa obliga a pagar-la a cada administrat; per això, primerament cada particular ha de pagar la taxa, s’ha d’adherir a la subvenció de l’Ecobono, i després l’ajuntament li la retorna. Els habitants de Paterna estan pagant des de fa un any la taxa dins del rebut de l’aigua. Per a l’exercici actual, els pressupostos municipals han reservat un muntant de 750.000 euros per a retornar als particulars l’import de la taxa, però l’equip de Govern encara no ha obert el termini per a demanar la devolució.

Segons la portaveu de Compromís, Loles Ripoll, “hem qüestionat des del principi la manera elegida per l’equip de Govern per a tornar la taxa, perquè en la pràctica hi ha molts ciutadans que no la demanaran per diferents motius, per això calia buscar una altra fórmula perquè la ciutadania no pagara esta taxa”.

La proposta de Compromís, que plantejarà en el pròxim Ple municipal en forma de moció, és una modificació de l’ordenança de la taxa per la qual s’excloga la ciutadania de Paterna de l’obligació de pagar-la i que l’import del tractament del fem siga pagat directament per l’Ajuntament, com es feia abans d’entrar en funcionament la taxa.

De fet, la taxa metropolitana es va instaurar perquè molts ajuntaments no pagaven a l’EMTRE l’import de tractar els seus residus, i amb la taxa eixe import va passar a ser pagat directament per la ciutadania. Però en el cas de Paterna, on continua sent l’Ajuntament qui paga el cost de l’eliminació, no té sentit continuar amb subvencions.

Segons Ripoll, “el més senzill i còmode per a la ciutadania, i també per al funcionament municipal, es tracta d’una negociació política que culmine en l’eixida de la ciutadania de Paterna de l’obligació de pagar la taxa a través del rebut de l’aigua i que l’import del tractament del fem a Paterna siga assumit directament per l’Ajuntament. És una proposta que hem consultat amb juristes i es pot fer perfectament. És una qüestió de voluntat política, que esperem que l’alcalde de Paterna estiga disposat a defensar”, ha conclòs Ripoll.Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here