Catarroja reintroduirà les rates penades al casc urbà de la població

598

ayuntamiento de catarroja

L’Ajuntament de Catarroja, a través de les regidories de Protecció Animal i Medi Ambient, col·laborarà amb l’entitat La granja de Bitxos en un projecte per reintroduir les rates penades al centre urbà de la població. S’ instal·laran caixes-niu a quatre punts del poble: el parc de les Barraques, el Mercat municipal, el barranc de Xiva i el parc de l’Escola d’Adults (antic Paluzié).

Aquestos diminuts mamífers voladors que res tenen a veure amb els rosegadors, són grans depredadors d’insectes, i poden devorar més de la meitat del seu propi pes cada nit, això suposa milers de mosquits i arnes o “palometes” en cada jornada de caça. Les arnes, el seu aliment preferit, són una gran familia d’insectes voladors nocturns, entre els quals es troben moltes de les pitjors plagues del sector primari: com el cucat de l’arròs, la carpocapsa de pomeres i pereres, l’arna de la vinya, tuta en les tomaques, banyarriquer de la xufa, banyarriquer de la dacsa i un llarg etcètera. No s’ha de menysprear tampoc la seua acció controladora sobre mosquits i altres paràsits molestos, cada vegada més en auge en la zona degut a l’actual tendència climàtica.

A pesar de ser animals inofensius per a l’humà i imprescindibles per al correcte equilibri ecològic que dificulta l’aparició de plagues perjudicials, la rata penada no acostuma a ser ben rebuda i sobre ella pesa fosques llegendes. Els seus principals enemics, a més de l’eliminació directa al ser considerats plaga equivalent a les de ratolins, són la destrucció dels seus hàbitats i els plaguicides químics que intoxiquen el seu menjar. En les últimes dècades, les poblacions de rates penades s’han anat reduint dramàticament, sent molta la gent que encara recorda els fanals dels carrers replets d’estos quiròpters cada nit, aguaitant els insectes atrets per la llum.

Amb la col·locació de caixes niu dissenyades per a quiròpters es compensa l’actual carència de forats i badalls, tant naturals com els de l’arquitectura tradicional, oferint opcions de refugi i cria en entorn urbà a diverses espècies.

A l’estar Catarroja situada entre horta i marjal, es tracta d’un lloc òptim per a l’existència de rates penades per comptar amb diversitat d’ecosistemes en que caçar el seu aliment. A la plaça del mercat, l’escola d’adults, el barranc de Xiva i el parc de les barraques pot ser viable la instal·lació de diverses caixes niu en llocs poc accesibles alts i aclarits.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.