Catarroja impulsarà noves mesures per a 2020 després de l'èxit de la campanya de recollida de la palla d’arròs

983

El programa pilot impulsat per la regidoria d'Agricultura i Medi Ambient de Catarroja per a evitar la crema de la palla d'arròs ha sigut un èxit, segons els informes presentats per experts i les valoracions dels agricultors i propietaris dels tancats en el passat Consell Agrari municipal.

Palla d arrosEnguany es va optar per no cremar la palla d'arròs sobrant després de la recollida del cereal en els terrenys de Catarroja i implementar un programa pilot de recollida d'aquesta que implicava, d’una banda la recollida i empaquetat en les partides i el rodatge dels motors en els tancats. Una solució que, després d'unes setmanes d'anàlisis per part d'experts de la UPV i de conservació parc natural de l’Albufera, s'ha demostrat com un èxit.

En l'apartat econòmic i numèric, el procés de rodatge de motors, que ha durat dos mesos, fins al 17 de desembre, ha sigut sufragat íntegrament per l'Ajuntament de Catarroja, tant el cost de l'operari que gestionava el funcionament com de l'energia consumida pels motors. Un cost que ha ascendit als 2.000 euros.

D'altra banda, els experts han valorat positivament que la palla de l'arròs no s'hi haja podrit i que per tant no s'hagen produït anòxies (falta d'oxigen en l'aigua). El rodatge dels motors ha permés que la qualitat de l'aigua fora òptima, com així han indicat els valors d'oxigen que s'extrauen dels informes tècnics.

Aquesta situació s'ha fet extensiva als productors i motoristes que han rebut amb satisfacció els resultats, per la qual cosa conviden a continuar amb el programa pilot posat en marxa aquest 2019.

“L'experiència ha sigut més que positiva, hem demostrat que no és necessari cremar la palla de l'arròs i que cuidar el nostre entorn amb les mesures que hem posat en marxa, no sols és beneficiós per al medi ambient, sinó que també ho és per als propietaris dels terrenys”, segons ha explicat Elisa Gimeno, regidora d'Agricultura i Medi Ambient.

Gimeno ha recordat que les dades obtingudes des del Banc de Palla, responsable de la gestió de la palla d'arròs empaquetada “ens fan reflexionar sobre les altres vides que pot tindre aquest producte i com hem de contribuir al fet que puga continuar generant benestar gràcies a les seues múltiples aplicacions”.

 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.