El Castell d’Alaquàs acull fins al 26 d’abril una exposició sobre el valencianisme republicà

0
115

Alaquàs. Castell de Alaquàs

Dilluns 14 d’abril, la sala d’exposicions del castell d’Alaquàs va acollir la inauguració de l’exposició El Valencianisme Republicà 1837-1977 organitzada per la Fundació Josep Irla. L’acte va comptar amb la participació de Josep Vall, director de la Fundació Josep Irla, i Agustí Cerdà, President d’Esquerra Republicana del País Valencià. El Valencianisme Republicà es podrà visitar fins al proper 26 d’abril al castell d’Alaquàs.

Josep Vall, Director de la Fundació Josep Irla ha explicat que “l’exposició és producte del conjunt d’idees, llibres, publicacions, entitats, iniciatives, fets i personatges que des de mitjans del segle XIX reivindiquen els trets nacionals del poble valencià i la seua vinculació amb la resta de terres de llengua catalana, i van lligant progressivament el seu futur en llibertat a un projecte democràtic de renovació cultural, cívica i política d’arrels republicans” La Fundació Irla va concebre aquesta exposició amb voluntat pedagògica, com a crònica del lent despertar d’un poble silenciat, de la lluita per la recuperació lingüística, cultural i nacional del País Valencià. D’una lluita conduïda a través de l’acció cultural, cívica i política. Vall ha afegit que “l’exposició resta inacabada, ja que les millors pàgines del valencianisme encara estan per escriure”.

Per la seua part, el President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà, va voler reivindicar la vigència dels valors republicans i la perseverança del poble valencià. “tot i els constants intents de destruïr-nos com a poble, ací estem” Cerdà ha fixat l’actual context de crisi com a oportunitat “L’actual situació de desfeta institucional sense precedents a l’Estat Espanyol és una oportunitat perquè els valencians avancem cap a la República del País Valencià, una república de dones i d’homes lliures”

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.