AE-Agró reclama al Consistori la correcta senyalització de les rutes que ha inclòs a la guia turística municipal

7 lecturas

Puçol ha publicat una guia turística amb cinc rutes per conéixer millor esta població. Un d'estos recorreguts, la Ruta de l'Aigua, va ser dissenyada per Acció Ecologista-Agró Horta Nord durant el ‘Volcam 2007’ de l'organització. Però, este itinerari no està ni tan sols senyalitzat. Per això, el col•lectiu comarcal exigeix al Consistori de Puçol una sèrie d'actuacions per millorar la seua accessibilitat i difondre els valors històrics, etnològics i ambientals de la ruta.
AE-Agró Horta Nord valora que l'Ajuntament de Puçol haja donat difusió amb la seua guia turística a la Ruta de l'Aigua encara que rcorda que "actualment, la ruta no està senyalitzada ni consta de cartells explicatius que informen als excursionistes dels punts més rellevants del recorregut ni dels seus valors històrics, etnològics i ambientals. Així que qualsevol persona que intente realitzar la ruta probablement es perdrà i a més a més no comprendrà el significat d'este itinerari".

En aquest sentit, des del col•lectiu comarcal també s'alerta que "a la guia editada per l'Ajuntament hi ha alguns errors en el mapa, que encara fan més difícil seguir la ruta correctament i, a més a més, indica la tornada al poble pel camí la Mar, una vereda que actualment pot resultar perillosa per a senderistes i ciclistes ja que està molt transitada per cotxes i és de només un sentit en bona part del seu traçat".

Per tot açò, AE-Agró Horta Nord recomana al Consistori una sèrie de propostes i actuacions per millorar aquesta ruta como ara la correcta senyalització de l’itinerari i la col•locació de cartells informatius en punts estratègics que expliquen els valors històrics, etnològics i ambientals del recorregut. A més a més, des de l'organització ecologista s'emplaça a l'ajuntament de Puçol a tramitar l'homologació de la Ruta de l'Aigua com a sender local valencià (SLV).

AE-Agró Horta Nord també proposa a l’Ajuntament "la rehabilitació i la recuperació dels béns etnogràfics de la ruta, com són les sénies, algunes d'elles inaccessibles per la vegetació o per l'acció humana". Els ecologistes també recomanen la recuperació de la vegetació de ribera pròpia de les marjals valencianes i la conservació i neteja de les sèquies. Respecte a l'actual "perillositat" de la vereda del camí la Mar per a ciclistes i senderistes, AE-Agró exigeix la construcció d'un carril bici que connecte el poble amb la mar i que es respecten els drets de pas de la vereda en les futures obres del camí la Mar.

El grup comarcal també demana a l'Ajuntament que aplique estes mateixes mesures, adaptant-les a cada cas específic, a l'altra ruta dissenyada per AE-Agró durant el VOLCAM 2007 al terme municipal de Puçol (concretament junt a la marjal dels Moros) i al sender que travessa el Paratge Municipal de La Costera. Segons els companys del col•lectiu de l'Horta Nord, "amb estes tres rutes Puçol tindria una oferta d'oci pròpia veritablement mediambiental i atractiva per als amants de la natura".

Un passeig pel passat

Cal recordar que AE-Agró desenvolupa des de 2004 projectes de voluntariat ambiental de l'obra social de La CAM per distints punts de la geografia valenciana. En 2007, es va desenvolupar a Puçol, El Puig i Massamagrell el VOLCAM Estudi i conservació del patrimoni natural i cultural vinculat a la xarxa històrica de séquies de l'horta. Com a resultat d'aquest treball de catalogació de béns culturals, etnogràfics i ambientals van nàixer cinc itineraris: dos a Puçol, dos al Puig i un altre a Massamagrell.

La Ruta de l'Aigua és un passeig històric des de l'antiga marjal de Puçol fins a les edificacions litorals dels nostres dies, passant pels conreus d'horta i pels camps de tarongers. L'itinerari acompanya l'aigua que brolla de la partida dels Ullals i que rega els cultius fins arribar a la platja, on gràcies a uns motors i unes turbines torna per la séquia del camí la Mar altra vegada a la partida dels Ullals, on inicia de nou aquest cicle. La ruta, a més a més, consta amb destacats béns etnològics com la sénia del Malcriat, que data del segle XIX.

Des d'AE-Agró Horta Nord expliquen que "en el seu conjunt, La Ruta de l'Aigua és un viatge al passat que ens ajuda a entendre millor el nostre present i el camí que van seguir els nostres avantpassats per eixugar la marjal i conrear els seus terrenys, creant així el nostre paisatge actual".

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí