Acció Ecologista-Agró exigix la protecció de la marjal del Puig davant el PAI Els Plans-Golfmar

609

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAcció Ecologista-Agró ha sol·licitat a l'Ajuntament de El Puig de Santa Maria la protecció de la zona humida que actualment ocupa la totalitat del sector de sòl urbanitzable SP-7N en el document de Revisió del Pla General Municipal d'Ordenació. En estos terrenys de marjal, el Consistori pretén impulsar de nou el Programa d'Actuació Integrada (PAI) Els Plans-Golfmar, per a permetre la construcció d'un camp de golf, un hotel i més de 6.000 habitatges.

Per a AE-Agró, “este projecte no té cap cobertura legal, ja que es tracta d'un cas calcat al del Quadro de Santiago (Benicàssim, Castelló), aiguamoll que els ecologistes salvaren de la rajola en 2012 després d'una històrica sentència del Tribunal Suprem”. Segons els ecologistes, el projecte vulnera l'ordenament jurídic pel que respecta a la conservació de les zones humides.

Davant de “la manca de cobertura legal d'este PAI que amenaça una de les poques marjals que sobreviuen a l'Horta de València”, la Comissió de Territori d'AE-Agró s'ha adreçat al consistori del Puig per a sol·licitar “l'adopció de les mesures necessàries per a la protecció, per mitjà de la seua classificació com a sòl no urbanitzable d'especial protecció, de la zona humida que ocupa la totalitat del sector de sòl urbanitzable etiquetat com SP-7N en el document de Revisió del Pla General Municipal d'Ordenació, prèvia la seua correcta delimitació tenint en compte els criteris continguts en la legislació vigent i en la jurisprudència aportada” per la pròpia organització ecologista.

“A esta zona haurà d'afegir-se la prolongació de la zona humida pel sud, que conforma el que actualment es coneix com sòl no urbanitzable de protecció de marjal que ha sigut protegida pel planejament municipal vigent com a Zona d'Interés Natural i Turístic (NUPE)”, recorda AE-Agró en l'escrit que l'Ajuntament del Puig va rebre a les acaballes de 2014.

En este mateix document, els ecologistes advertixen a l'equip de Govern d'esta localitat que el PAI Els Plans-Golfmar és un calc del projecte que en el seu dia va tractar de desenvolupar Benicàssim (La Plana Alta, Castelló) en la Marjal del Quadro de Santiago. Després de déu anys de batalla legal, en 2012 el Tribunal Suprem dictaminà l'anulació d'este PAI, per ser el Quadro de Santiago físicament una marjal, “com ocorre ara i fins i tot reconeix el propi Ajuntament del Puig amb els terrenys on pretén permetre la construcció del PAI Els Plans-Golfmar”.

AE-Agró ja va presentar en 2003 una al·legació per a demanar la protecció de la Marjal del Puig amb motiu de l'exposició pública de l'Estudi d'Impacte Ambiental del Pla Parcial Els Plans. Llavors, l'Ajuntament del Puig, com també va fer en el seu moment el de Benicàssim, va rebutjar la petició amb l'argument que la marjal en qüestió no formava part del Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana. “En esta ocasió seria convenient que el consistori del Puig prestara major atenció a la sol·licitud d'AE-Agró per quant, de reincidir en la seua actitud d'urbanitzar la Marjal del Puig, podria incórrer en la comissió d'un delicte contra el medi ambient”, aseguren des d’Acció Ecologista.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.