L'Horta alza la voz por un #FinançamentJust

9 lecturas

Hoy se cumple un año desde que la Comunitat Valenciana, en manifestacions multitudinarias, reclamara una financiación justa para nuestra tierra. Desde entonces, poco o nada ha cambiado en este sentido pese a haber cambiado el signo del Gobierno de España. Por ello hoy, las corporaciones municipales de la gran mayoría de poblaciones de l'Horta han leído públicamente y firmado el manifiesto por una Financiación Justa para la Comunidad Valenciana, y se han concentrado ante sus respectivos ayuntamientos para protestar por la infrafinanciación de nuestra Comunidad.

El manifiesto que se ha leído y firmado hoy de forma mayoritaria en todas las corporaciones locales de l'Horta exige una reforma inmediata del sistema de financiamiento y el reparto equitativo de recursos e inversiones entre las autonomías, así como el reconocimiento de los déficits acumulados por el mal funcionamiento de los sistemas financieros, estableciendo mecanismos de compensación.

Lo que veremos a continuación sólo pretende ser un pequeño ejemplo, a título ilustrativo, de un movimiento de reivindicación que ha sido seguido en todo el territorio valenciano.

Alaquàs

Alaquàs

 

Alboraia

Miguel Chavarrías, alcalde de Alboraia, ha recalcado que “ninguno de los diferentes sistemas de financiamiento ha tratado con justicia a la Comunidad Valenciana”, ya que “este año cada valenciana y valenciano ha recibido 237 euros menos que la media de los ciudadanos del Estado”, lo que “equivale a un 10% menos de recursos”.

 

Benetússer

Benetússer

“No somos ni más ni menos que el resto de los españoles. Que los valencianos este mismo año vayamos a recibir 237 euros menos que la media de ciudadanos del Estado, o 839 menos que la autonomía mejor financiada es un agravio contra nuestra Comunitat que debemos reclamar que se compense lo antes posible”, comentaba tras el acto la alcaldesa de Benetússer Eva Sanz.

 

Godella

Godella

La alcaldesa de Godella, Eva Sanchis, los representantes de CET, Irene Ferre y Diego Alegría, y vecinas y vecinos del municipio, se han reunido en el salón de plenos del Ayuntamiento para pedir una financiación justa y una reforma del sistema de inversiones del Estado.

 

Mislata

Carlos Fernández Bielsa, alcalde de Mislata: “si la financiación autonómica valenciana se igualase a la media estatal, nuestra ciudad recibiría una mayor financiación también cada año; algo que propiciaría un aumento notorio de recursos públicos para acelerar los cambios que ya estamos poniendo en marcha desde el gobierno municipal, así como nuevos recursos e instalaciones”.

Paterna

Paterna
Paterna

 

Quart de Poblet

Quart de Poblet

L'Alcaldia de l'Ajuntament de Quart de Poblet i els Grups Municipals PSPV-PSOE, Compromís, Sí se Puede i Ciudadanos s'han adherit hui a la reclamació Per un Finançament Just de la Comunitat Valenciana per avançar cap una societat més pròspera i justa, amb una concentració a les portes de l'Ajuntament.

 

Valencia Ciudad

Valencia
Valencia

Pere Fuset, en Twitter: "Sindicats, empresaris, societat civil i tots els partits excepte el PP exigim un #tractejust per al poble valencià. Del #FinancamentJust depenen tots els servicis socials i la creació de llocs de treball i a @compromis reivindicarem justícia governe qui governe a Madrid."

El Manifiesto

[su_note note_color="#fbfbc9"]El pròxim mes de març es compliran 40 anys de la creació del Consell del País Valencià, un esforç compartit en el qual es va implicar tota la societat i que va desembocar en l’Estatut d’autonomia, que va permetre la recuperació de la capacitat dels valencians i de les valencianes de decidir el seu futur. Quatre dècades més tard ens trobem en un moment que requereix aqueixa mateixa unitat per fer-nos escoltar i aconseguir un futur sense més hipoteca que la nostra capacitat per a generar riquesa, benestar i progrés.

Fins avui, cap dels sistemes de finançament ha tractat amb justícia la nostra Comunitat. Enguany, cada valenciana i valencià rebem 237€ menys que la mitja de l’Estat, o 839€ menys que l’autonomia millor finançada, la qual cosa equival entre un 10% i un 29% menys de recursos, respectivament.

Si sumem infrafinançament i infrainversió, enguany, la nostra discriminació arribarà als 1.600 milions d’euros, si sols ens comparem amb la mitjana. Estem en una situació insòlita, sobretot perquè tenim una renda per càpita inferior en 12 punts a la mitjana. I, no obstant això, som l’autonomia que menys recursos per habitant rep; l’única que, tot i ser pobra, aporta al conjunt de l’Estat. El resultat és insuportable per a la ciutadania valenciana. Davant d’aquesta prolongada discriminació, ja en l’any 2013 la Comissió de persones expertes per al disseny d’un nou model va assenyalar que el problema es remunta a l’inici dels sistemes de finançament autonòmic.

Per tot això exigim

  1. Una reforma immediata del sistema de finançament que establisca un nou model amb recursos suficients i repartits equitativament entre totes les autonomies, que possibilite als valencians i a les valencianes tenir uns serveis públics fonamentals dignes i exercir les nostres competències pròpies.
  2. Un repartiment de les inversions i una execució que acabe amb el dèficit inversor al nostre territori, que compense en tot cas la insuficiència inversora en els últims anys i dedique una quantitat de recursos ajutada al nostre pes poblacional.
  3. El reconeixement dels dèficits de finançament acumulatsdirectament pel mal funcionament dels diferents sistemes de finançament, i l’establiment de mecanismes de compensació perquè el nou model no nasca llastrat per la injustícia diferida dels anteriors.

El poble valencià ha de reivindicar més unit que mai, que puguem aconseguir plenament els drets reconeguts en la nostra Constitució. Vivim un moment històric en el qual podem acabar definitivament amb la discriminació, per avançar cap a una societat més prospera, més social i més justa.[/su_note]

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí