València celebrarà el Dia Internacional de l'Arqueologia amb visites guiades a l'Almoina

6 lecturas

L'Ajuntament de València, ha programat una sèrie d'activitats amb motiu de la celebració, el pròxim dia 28 de juliol, del Dia Internacional de l'Arqueologia. Des del Servici Arqueològic Municipal, SIAM, s'han proposat diferents actes de commemoració, que consistiran en visites guiades obertes al públic de totes les edats al Centre Arqueològic de l’Almoina i als refugis de la guerra civil del carrer Serrans i de Massarrojos.

En primer lloc, s'han programat visites guiades i gratuïtes a l'exposició “Tota pedra fa paret. Fragments d’arquitectura a València. Segles XIII-XVI”, que es pot veure actualment a la sala d'exposicions de temporals del Centre Arqueològic de l’Almoina. Es tracta d'una iniciativa coordinada i comissariada de manera conjunta pel SIAM i pel professor de la Universitat Politècnica Federico Iborra.

La mostra exposa 38 peces arquitectòniques tallades en pedra i decorades amb motius diversos, entre les quals destaquen els de caràcter heràldic, els temes vegetals, els animals fantàstics i les figures humanes. Les peces exposades abasten uns quatre segles, des del segle XIII fins al segle XVI, ja en el Renaixement. La major part dels elements exposats provenen d'excavacions realitzades en les últimes dècades en diferents solars de la nostra ciutat, com la pròpia plaça de l’Almoina, el Palau del Real, el carrer de l'Ambaixador Vich o la plaça de la Reina. Altres peces pertanyen a fons antics i procedixen de l'antic Palau Arquebisbal i es troben depositades a l'Ajuntament des de la destrucció de l'edifici durant la Guerra Civil.

En segon lloc, la commemoració del Dia Internacional de l'Arqueologia oferirà també una sèrie de visites temàtiques als refugis de la guerra civil del carrer Serrans i de Massarrojos. El del carrer de Serrans és un dels refugis construïts per la Junta de Defensa Passiva durant el conflicte bèl·lic per a preservar a la població general dels bombardejos. Va ser habilitat l'any 1937 per donar protecció a la ciutadania i, actualment, després de l'estudi arqueològic efectuat mitjançant tastos als murs, i el posterior projecte de restauració, pot ser visitat pel públic.

De la mateixa manera, s'oferiran visites al refugi de Massarrojos, un espai localitzat dins de l'àmbit de protecció del centre històric primitiu de la localitat, que va ser construït en els últims mesos de la Guerra Civil, excavat directament en el subsol rocós. Les obres d'este refugi van començar en 1938 i, amb el final de la guerra, el refugi va quedar inacabat i ocult en el subsol, amb els accessos tapiats. A diferència de la resta de refugis de la ciutat, que estan construïts amb formigó armat, el de Massarrojos està excavat directament en el sòl geològic aprofitant el substrat de roca, i és l'únic refugi que es conserva en un dels pobles de València.

Les reserves per a les visites guiades hauran de confirmar-se mitjançant reserva telefònica: per a l’Almoina en el número 962 084 173; i per als refugis en el número 655671812.

Totes aquestes activitats s'emmarquen també en la celebració del 75 aniversari de la creació del SIAM, el Servei Arqueològic Municipal més antic d'Espanya, que mostra una llarga tradició en investigació sobre el passat històric de la nostra ciutat. De fet, tal com han avançat responsables del servei, amb motiu d'aquest aniversari s'està preparant una exposició que contarà la història de l'activitat arqueològica a València i les troballes més significatives que s'han tret a la llum en aquests anys.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí