Esta vesprada s’ha presentat la Plataforma Cuidem Benimaclet. Naix per fer front a la possible execució del Pla d’Actuació Integrada (PAI) de Benimaclet que té previst convertir el sòl verd del barri en 160.000 metres quadrats d’edificis. Es tracta d’un pla urbanístic que projecta la constructora i promotora més gran de l’estat espanyol, Metrovacesa, i que la plataforma tem que es convertisca en un joc especulatiu on l’únic resultat siga la desaparició del sòl verd i de la connexió de Benimaclet amb l’horta.
La plataforma Cuidem Benimaclet valora els intents de fer un barri participatiu, com la iniciativa Benimaclet és futur. Amb tot, també pensa que, si no s’actua denunciant la invasió de les grans empreses amb la complicitat de les institucions en planificacions com el PGOU, els barris es convertiran en els seus negocis.
Cuidem Benimaclet projecta un barri que recupere progressivament l’horta i la infraestructura verda i que preserve el patrimoni històric de Benimaclet, amb la protecció del sistema de reg valencià, reconegut per la UNESCO a través de la inclusió com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat del Tribunal de les Aigües.
La Plataforma Cuidem Benimaclet n’és conscient que potser hi ha una demanda d’habitatge a Benimaclet, situació que no es dona a tota la ciutat de València, on existeixen 50.000 vivendes buides. Per esta raó, es fa necessari millorar la qualitat de vida en tots els barris i no focalitzar tots els esforços en un barri que, per circumstàncies diverses, s’ha posat de moda i camina cap a la saturació.
Un augment d’edificis no comporta necessàriament una baixada del preu de l’habitatge
A més, la Plataforma vol alertar que un augment d’edificis no comporta necessàriament una baixada del preu de l’habitatge. Durant els anys del boom immobiliari (2000-2007) es va fer palès que la construcció de més vivendes i la pujada dels preus poden anar de la mà. Si a les empreses i als fons d'inversió els interessa invertir en barris com Benimaclet és perquè s’estan revaloritzant i els preus de l’habitatge pugen, en cap cas es pretén fer més assequibles les vivendes.
Recuperar l’horta, la infraestructura verda, així com el patrimoni històric de Benimaclet
La Plataforma Cuidem Benimaclet demana que els esforços de l’administració se centren en recuperar l’horta i tota la infraestructura verda perquè suposa una barrera natural al soroll de la Ronda Nord. A més, combat la calor de la ciutat, afavoreix el drenatge natural i l’escorrentia i evita inundacions. Vol, en definitiva, mantindre la zona de transició verda barri-ciutat per a protegir l’ecosistema de l’horta. Per altra banda, es fa necessària la preservació del patrimoni històric de Benimaclet amb la protecció del sistema mil·lenari de reg valencià, reconegut per la UNESCO a través de la inclusió com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat del Tribunal de les Aigües.
En la presentació de la plataforma s’ha emplaçat el veïnat de Benimaclet a una trobada general que tindrà lloc el proper dia 20, a les 18h de la vesprada a la Junta de Districte (C/Guàrdia Civil, 19). D’esta forma, la plataforma comença a treballar per a crear, entre totes i per a totes, un barri digne i sostenible.