La Vela Llatina celebra el segon aniversari de la seua declaració como a Bé d'Interés Cultural

17 lecturas

La Federació Cultural Valenciana de Vela Llatina, amb el patrocini de l’Ajuntament de València i de l’Ajuntament de Catarroja, commemoratiu el pròxim 1 de desembre el segon aniversari de la navegació tradicional a vela llatina com a Bé d'Interés Cultural.

Vela LlatinaL’acte se celebra al Port de Catarroja, a partir de les 11.00 hores, amb una exposició i posteriorment, després dels parlaments, d’una hissada de veles conjunta de les barques albuferenques al pantalà del port.  El president de la Federació Cultural Valenciana de Vela Llatina, Antonio López, anima a totes les persones que estimen l’Albufera a participar de l’acte.

La pesca tradicional de l'Albufera i la navegació tradicional a vela llatina van ser declarades Bé d'Interés Cultural per la Generalitat Valenciana el passat 4 de novembre de 2016, després dels informes emesos pel Servei de Patrimoni de la Direcció General de Cultura i Patrimoni i dels equips de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i la Universitat Catòlica de València.

La vela llatina a l’Albufera

A València la navegació a vela es coneix des de temps immemorials, si bé l’ús de la llatina es va estendre ací a partir de l’època romana i va continuar durant els segles de dominació musulmana, i s’ha prolongat fins l’actualitat tant a l’estany de l’Albufera com a als poblats marítims del Cabanyal, el Canyamelar i el Grau. A l’Albufera esta pràctica ha sigut una eina fonamental per a la supervivència i ha representat una activitat econòmica propia centrada en la construcció i el manteniment de les embarcacions.

Respecte a les embarcacions de vela llatina que tradicionalment han solcat l’Albufera i que encara continuen sent construïdes pels calafats, es pot parlar de quatre tipus: el barquet albuferenc, que és el més autòcton i el més lligat a les activitats de l’estany; el barquerot, de dimensions més grans; la barca, i el marimatxo, una construcció a mitjan camí entre el barquerot i la barca.

La conscienciació d’una part de la societat, materialitzada principalment pel treball de la Federació Cultural Valenciana de Vela Llatina i les seues associacions, està duent a terme un procés de recuperació sense precedents d’esta pràctica tradicional.

Reconeixement d'esport autòcton

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha signat un conveni de col·laboració amb la Federació Cultural valenciana de Vela Llatina per fomentar i donar suport a la vela llatina com a esport autòcton "ajudant a la federació i les seues associacions al funcionament i promoció de les modalitats tradicionals i en l'organització d'exhibicions".

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí