La mosca negra causa un gran nombre de picades a veïns de Godella

97 lecturas

Godella-mosca-negra

La Regidoria de Sanitat de Godella s'ha posat en contacte amb Salut Pública, alarmada per la quantitat de persones que està acudint a les consultes mèdiques, així com a urgències, per picades –fonamentalment a les cames i amb unes característiques diferents a les típiques picades dels mosquits–. El Cap de la Secció de Sanitat Ambiental, José Vicente Martí Boscá, va explicar a la responsable de l'Àrea a Godella, Remedios Cataluña, que la causant d'aquest tipus de picades no és el mosquit tigre com se sospitava, sinó a la mosca negra.

La mosca negra és un insecte dípter amb una grandària xicoteta, d'entre 3 i 6 mm, de color negre, amb ales blanques i més menuda que la mosca comuna. És molt agressiva, prolifera als rius, canals de regadiu i aigües de muntanya. A diferència dels mosquits, que solen picar amb un estilet o agulló, la mosca negra mossega, fent un esquinçament a la pell mitjançant la seua mandíbula, el resultat és l'esquinçat de la pell i l'aparició de sang. Açò produeix una zona inflamada amb un punt central roig i una zona d'inflamació al voltant, la lesió sol durar una setmana. Aquesta mosca xicoteta al mateix temps que mossega, allibera una substància anestèsica, un vasodilatador i un anticoagulant per a aconseguir traure la major quantitat de sang que pot. A Espanya no produeix malalties a les persones, però a altres parts del món sol ser un vector important transmissor de malalties.

La mosca negra es cria a zones de vegetació de les riberes de rius i rierols on posen els ous. Ja que per al seu desenvolupament necessita aigua corrent, d'ací la seua proliferació en zones de reg i canals de regadiu. A diferència dels mosquits, que es reprodueixen a aigües entollades, la mosca negra posa els seus ous al riu o canal, al costat de les algues a les quals s'acoblen les seues larves per a alimentar-se de la matèria orgànica que porta l'aigua. S'ha utilitzat per a la seua eliminació en els últims temps fumigacions indiscriminades en aquestes zones, però com la larva és subaqüàtica, aquest mètode no funciona. El que si que elimina a aquesta mosca són les altes temperatures, ja que limiten la durada de la seua vida, per açò troba les seues condicions idònies de desenvolupament a la primavera i a la tardor.

La mosca negra sol atacar en eixams, són quasi inapreciables quan estan soles per la seua petita grandària. Hi ha risc de picada a qualsevol hora del dia, encara que les femelles tenen més activitat en fosquejar o a l'alba. Sempre pica, o en aquest cas mossega, la mosca femella, ja que necessita la sang dels humans o animals per a l'alimentació i el desenvolupament dels seus ous. Com en picar alliberen un anestèsic, sovint la persona atacada solament s'adona quan veu en els seus braços i cames rastres de sang. Hi ha persones sensibles a una reacció al·lèrgica per la picada de la mosca negra, amb ronxes a la pell i inflamacions importants que poden requerir tractament mèdic.

Per a la prevenció de les picades d'aquest insecte s'aconsella portar roba de mànega llarga, pantalons llargs, mitjons alts, roba que cobrisca tot el cos, i de color blanc o clar, ja que els colors foscos o combinats atrauen la mosca. També es pot utilitzar sobre la pell substancies repel·lents, com ara cremes o esprais. Aplicar a les zones que queden descobertes del cos, en quantitats suficients, però sense excés. Quan es tracte de zones delicades o en la cara, ulls i boca, és millor aplicar-ho primer a la mà. Evitar aplicar en mans de xiquets o damunt de talls, ferides o zones irritades.

Una vegada que ens han picat i per a tractar la picada de la mosca negra, es recomana netejar i desinfectar la zona de la picada. Aplicar una crema calmant per a picades. També cal evitar gratar-se per a eliminar les possibles infeccions o reaccions al·lèrgiques; si el dolor i picor persisteixen o es produeixen reaccions més greus és aconsellable consultar amb el seu metge.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí