València celebra este cap de setmana la festivitat del Corpus

2 lecturas

La balconada de l’edifici consistorial ja lluïx el tradicional pomell de flors del Corpus per celebrar este cap de setmana la que ha sigut considerada històricament la “festa grossa” de la ciutat. Amb l’exposició d’esta ornamentació floral, l’Ajuntament convida la ciutadania per participar d’una de les expressions culturals i festives més antigues de València que festeja el seu dia gran el diumenge amb actes com la poalà, la cavalcada del convit, o la processó.

Corpus Christi (moma)L’alcalde en funcions, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Cultura Festiva en funcions, Pere Fuset, ha rebut este migdia el pomell de flors del Corpus Christi de mans del president de l’associació Amics del Corpus, Francisco Esteve. I de vesprada, a les 20.00 hores, les dos roques que enguany participaran d’esta festivitat, la del Sant Calze i la de la Mare de Déu, es traslladaran a la plaça de la Mare de Déu, on quedaran exposades al costat de Sant Nicolau i la barca, el bestiari i Sant Cristòfol, mentre que les altres roques es poden visitar al Museu del Corpus-Casa de les Roques de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores i de 15 a 19 hores, i els diumenges de 10 a 14 hores.

A les 23.30 hores, se celebrarà la nit d’albaes i danses, des de la plaça del Dramaturg Faust Hernández Casajuana fins al Palau Arquebisbal, per la plaça del Carme i els carrers Roteros, Serrans i Cavallers, i plaça de la Mare de Déu.

Demà, dissabte 9 de juny, les campanes del Micalet de la Catedral voltejaran en diferents moments amb motiu d’esta festivitat, declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial. A les 18.00 hores, a la plaça de la Mare de Déu, es representarà Misteri de Sant Cristòfol, el del rei Herodes, i d’Adam i Eva, a càrrec del col·legi Esclavas de María.

La vespra de la festivitat del Corpus, a les 23 hores, també a la plaça de la Mare de Déu, se celebrarà el concert de la Banda Municipal de València, dirigida per Miquel Rodrigo i Tamarit. A les 24 hores començarà la Nit de Festa, amb cercavila amb banda de música pel recorregut invers de la processó, i es lliuraran els premis dels balcons adornats.

Diumenge, 11 de juny, tornaran a repicar les campanes del Micalet. I, concretament, en el vol de migdia ho faran totes juntes, per recordar la ciutadania els actes centrals de la festivitat. Després d’este repic històric en què participa la campana Caterina, que és la més antiga de la Corona d’Aragó, i només volteja la vespra i el dia del Corpus Christi, continuarà la programació amb una celebració religiosa a la Seu, i la Cavalcada del Convit, que es realitza des de l'any 1516, i que suposa una crida a la ciutadania perquè assistisca a la Processó de la vesprada.

En la desfilada intervindrà el representant de l'Església, el Capellà dels Roques, que s'encarregarà de convidar a la festa. A este personatge li precedirà diverses comparses que s'exhibiran en balls tradicionals com les danses del Corpus i la Degollà.

De vesprada, a les 16.30 hores, es realitzarà el pas de dos de les roques del Corpus; a les 17.15 hores eixiran els carros de murta; i un quart d’hora després ho faran gegants, nanos, la magrana i la Moma, protagonista d’un dels balls més específic i antic de la festivitat del Corpus que simbolitza el triomf de la virtut sobre els set pecats capitals.

A les 19 hores començarà la Solemne Processó del Corpus de València que eixirà de la Seu per la porta dels Apòstols, per a continuar per la plaça de la Mare de Déu, els carrers dels Cavallers, Tossal, Bosseria, Mercat, Maria Cristina i Sant Vicent, plaça de la Reina, Mar, Avellanes, Palau, i la plaça de l’Almoina fins a la catedral. I per a finalitzar s’efectuarà el tradicional volteig de campanes des del Micalet.

L’últims actes del programa d’esta celebració religiosa, folklòrica i cultural, que va encetar-se la setmana passada amb xarrades, concerts i presentacions de llibres sobre la vivència de la festa grossa a la València del segle XVII, es desenvoluparà dimecres amb la representació de les danses de la huitava del Corpus al monestir de Sant Miquel dels Reis a càrrec d’alumnes del Conservatori de Riba-roja.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí