El mal parit

8 lecturas

Eixa frase que al poble valencià es pot gastar de diferents formes: més feridor o més sarcàstic segons l’estima que es tinga al subjecte. En la RAE, el castellà no li otorga més significat que el “indeseable o despreciable”. Repudiant el lèxic masclista que otorga responsabilitats a les mares que ens van parir, el lèxic valencià és afortunadament més divers. En sentit literal “mal parit”, referit a coses inerts, creades conscientment, poden “nàixer” amb grans mancances o vicis que lastren per sempre el seu desenvolupament.

simulación puerto mediterráneoUn projecte mal parit, serà aquell que es crea amb greus defectes, amb greus conseqüències impossibles de revertir. Així, quan els defectes es posen damunt la taula, només ens queda dir “això està mal parit des del principi”.

A Paterna, concretament des de 2012, ho diem quan un megaexpansionista PP planteja una modificiacó del PGOU per “atraure inversions” que suposava la destrucció de 2 milions de metres quadrats a Les Moles. Una megareqüalificació urbanística dirigida a suplir el fracàs d’Agustí amb el IKEA. I dirigida a obrir les portes a dos megaprojectes (Zona Franca i Intu) amparats pel mateix despatx d’advocats que assessorava Camps en la F1 i al mateix Agusti als seus viatges a Xina.

El frau d’Agustí i l’ego d’Alberto Fabra propiciaren que INTU es puguera acollir a la figura de Actuació Estratègica. Teníem un govern que seguia l’estratègia de les polítiques especulatives i destructores del territori. Una declaració d’actuació estratègica basada en una llei feta a mida, per “agilitzar tràmits” a grans inversor que no havien de justificar cap requisit tècnic a priori.

El Consell de Fabra i Bonig ens claven un ATE a Paterna, sense cap valoració crítica de l’impacte econòmic en la zona, ni sobre la sostenibilitat del comerç de proximitat, ni sobre la necessitat d’un megacentre comercial, que la Conselleria de Turisme ja informava que no aportava “cap valor afegit” com “una oferta redundant a la zona”, sense informe sobre afeccions al trànsit ni a les carreteres, sense informes sobre l’impacte ambiental, riscos inundacions per la destrucció del barranc ni gaites.

Així creix una ATE mal parida, després d’al·legacions desestimades, amb informes i contra informes construïts amb posterioritat a l’OK premeditat de Bonig, amb una tramitació caòtica i mediàtica i, finalment amb una resolució ambiental negativa en 2016, per uns incompliments legals i mancances tècniques advertides i desateses premeditadament des de 2012. Ara els jutjats demanen més rigor.

Rigor, que hauria de tindre el PSOE, que no pot oblidar que estem en Emergència Climàtica, que no es pot heretar un projecte del PP sense cap visió critica. Que no es podem permetre mantindre un projecte contrari la lluita contra el canvi climàtic.

Rigor, i coherència per mantindré lo que es diu a l’oposició, que cal conservar el nostre territori, el nostre comerç local front a les agressions de megaprojectes “malparits” dirigits a enriquir als de sempre.

Mentre, Compromís amb eixe rigor i amb la mateixa energia del 2012, seguirem demostrant que allò que mal va començar, mal acabarà.

[Juanma Ramón | @juanma_ramon  | Portaveu de Compromís per Paterna]

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí