Medi Ambient publica l'autorització excepcional i individualitzada de la crema de palla i restolls de l'arròs

74 lecturas

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Transports ha aprovat el Pla de gestió de la palla de l'arròs del Parc Natural de l'Albufera per a la campanya 2023, així com les instruccions per a l'autorització excepcional i individualitzada de la crema, que es publiquen este dimecres en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

quema de la paja del arrozSegons ha explicat el director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mérida, “es tracta d'una mesura molt important ja que, d'una banda, dona una solució als agricultors per a la gestió dels residus procedents de restolls i palla de l'arròs al Parc Natural de l'Albufera i, d'altra banda, és una mesura de protecció ambiental de l'entorn”.

El Pla de gestió de la palla de l'arròs del Parc Natural de l'Albufera té com a objectiu principal aconseguir una gestió d'estes restes de collita de manera que no es generen aigües negres o anòxiques durant la inundació hivernal i establix diferents mètodes de gestió de la palla, que permeten un ventall de possibilitats que s'han d'adoptar segons els condicionants físics i ambientals.

Per a complir amb estos objectius i premisses s'establixen tres eixos sobre els quals es desenvolupa este pla. Una zonació ajustada a la topografia del parc natural on es descriuen les diferents pràctiques de tractament de la palla de l'arròs; unes mesures i compromisos de les diferents administracions i entitats per a reforçar la gestió sostenible de la palla, i unes mesures de seguiment i avaluació de la implementació del pla.

Addicionalment a la zonificació, es proposen diverses actuacions enfocades a minimitzar les molèsties produïdes per les restes de collita, així com problemes agronòmics i mediambientals. Entre estes, destaca facilitar la circulació natural de l'aigua i el fangueig, i donar suport a la recollida de la palla.

Així mateix, promou la possibilitat d'utilitzar part del potencial que puga oferir la palla, mitjançant recuperació energètica, com a recurs ramader, substrat per a altres cultius, etc.

En les zones amb dificultats de recollida i de fangueig es podrà optar per la crema excepcional justificada per problemes fitosanitaris amb la corresponent autorització de l'òrgan competent de la Generalitat.

Amb l'objectiu de seguir amb la col·laboració amb el sector agrícola, es potencia el desenvolupament i millora de l'app QUEPAR, en col·laboració amb el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), una aplicació que informa del règim de vents en la zona del parc natural, perquè en el cas que siga necessari practicar cremes, de manera excepcional, es desenvolupe produint el menor impacte ambiental possible.

A més, s'establixen diferents mesures de seguiment i anàlisi com la vigilància de l'estat de les aigües que es reforça específicament durant els mesos següents a la sega de l'arròs i continua durant tota la inundació hivernal, atesa la importància d'este període per a la zona humida.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí