L’antiga seu del Alinghi es transforma en ‘La Base’ de la cultura, la creativitat i la innovació

0
540

Un rètol lluminós ja llueix sobre la seva façana i anuncia el seu nou nom: La Base. A mitjan setembre finalitzaran les obres d’adequació de l’hangar de l’antiga seu del Alinghi, equip suís amfitrió de la 32ª i 33ª America’s Cup. En una primera fase, el Consorci València 2007, gestor de La Marina de València, ha recuperat la planta baixa d’este edifici (1.980 m2) per obrir-lo a la ciutat i convertir-lo en “La Base” de les indústries creatives i culturals, un espai viu, dinàmic i innovador. El projecte d’adequació dels hangars i creació de marca ha estat encarregat a la consultoria creativa CuldeSac i inclou la ubicació en façana d’una intervenció artística efímera que, en esta primera ocasió, és obra de l’artista Hyuro.

“La idea d’estes intervencions artístiques està en línia amb el dinamisme inherent a La Base, un escenari innovador i canviant. Volem que la façana estiga viva i siga un llenç on artistes internacionals expliquen històries amb contingut social que ens facen reflexionar”, comenta Gemma Sastre, directora executiva de CuldeSac.

La proposta de CuldeSac s’adapta a la vocació de l’espai: ser un lloc permeable i obert, de trobada i intercanvi, amb una programació d’activitats contínua.

Una base oberta

Les obres en la planta baixa han estat realitzades per l’empresa Inmobles Xuquer SL, amb un pressupost de licitació de 163.569€ (IVA exclòs) i en el termini previst d’un mes. L’objectiu ha estat obrir l’espai inferior i condicionar l’interior per a nous usos.

Dins dels hangars, s’ha redistribuït la tabiqueria, s’han instal·lat panells perimetrals per habilitar un espai expositiu, s’ha adequat la instal·lació contra incendis i s’han creat condícies accessibles i una zona de catering. Per connectar La Base amb l’exterior, s’ha obert un buit en la façana principal.

Una façana viva

La intervenció en la façana ha consistit a retirar els anteriors vinils, netejar i pintar. A més, s’ha reservat una part per a la instal·lació d’una intervenció artística amb caràcter rotatiu anual. Esta façana canviant, que cada any estarà presidida per l’obra d’un artista, pretén també redundar en l’esperit dinàmic de l’edifici.

La primera signatura que inaugura el mur és Hyuro, una artista argentina establerta a València les pintures de la qual ocupen ja algunes parets de la capital valenciana i del món. L’autora, que ha tornat recentment de pintar un mural de 40 metres a Holanda, preveu finalitzar la seva obra a La Base este cap de setmana. La pintura que està realitzant està basada en una aquarel·la seua de 2015 titulada “Delimitació de l’espai públic”. Com tots els seus treballs, esta és també una proposta molt personal i íntima que, al mateix temps, suggereix un missatge obert a la interpretació i a la reflexió.

D’altra banda, ja estan instal·lats en la façana els rètols de la nova marca “La Base”, el cromatisme de la qual i tipografia s’alineen amb la imatge i identitat gràfica de La Marina de València i el seu objectiu de dinamitzar el front marítim. “El contenidor del logotip s’inspira en l’arquitectura i volums de la nau, tenint en compte la seva diagonal. La inclinació de la tipografia aporta moviment a la marca, i la paraula “base” descansa sense límits a la pròpia base del contenidor, en al·lusió a este nou espai obert al públic”, assenyala Gemma Sastre.

Antecedents

Des de 2016, la base del Alinghi ha acollit en vàries ocasionis activitats relacionades amb la innovació. Al novembre de 2016, l’hangar va ser la seu de Civic Factory Fest La Marina de València, primera plataforma d’innovació urbana on els múltiples agents que habiten el territori buscaven respostes als problemes de la ciutat. Al desembre del mateix any, va anar l’escenari dels València Startup Awards, el lliurament de premis a les propostes més innovadores de la ciutat.

En 2018, la que fos tenda del Alinghi ha albergat el cicle de converses Living Lab de La Marina de València, debats de reflexió oberts que interconnecten a referents locals, nacionals i internacionals.

Propers passos

La primera i segona planta de la Base, així com les seues terrasses, es destinaran també a activitats relacionades amb la innovació i la creativitat. Una de les premisses dels plecs d’adequació i explotació de l’edifici es recolzarà en la proposta d’arquitectura sostenible desenvolupada el juny passat per un equip internacional i transdisciplinar d’estudiants de masters universitaris, en el marc del taller Interdisciplinary Sustainable Architecture (ISA) Lab, organitzat per la Universitat Politècnica de València.

Un altre espai que també el Consorci València 2007 condicionarà en breu és l’antiga tenda de l’Alinghi. El Consorci usarà este espai com a punt d’informació de l’entitat, rodes de premsa i esdeveniments de programació pròpia.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.