L'Ajuntament demana la inclusió d'Alcoi en les zones afectades per la borrasca Gloria

3 lecturas

Alcoi ha patit les conseqüències de la borrasca Gloria amb nombrosos incidents provocats per les intenses precipitacions que han deixat a la nostra ciutat 290 l/m² entre el 19 i el 21 de gener. Una situació d'excepcionalitat amb greus conseqüències, per la qual cosa l'Ajuntament sol·licita el suport dels Governs de l'Estat i la Generalitat.

Les fortes precipitacions han convertit a Alcoi en un cas d'excepció en les zones d'interior i han provocat destrosses en tota la ciutat amb un gran nombre d'arbres caiguts, despreniments de rebles, teules i ximeneres en diferents habitatges, així com caigudes de fanals, cablejat telefònic, pals de llum i corriments de terra en tots els barris, també en el Pavelló Mútua Llevant, sent les conseqüències més greus en el Centre Històric amb quatre casos d'esfondraments d'edificis privats, ocasionant una defunció.

Davant aquesta situació d'excepcionalitat amb un episodi que ha afectat de forma molt greu a la nostra ciutat, l'Ajuntament sol·licita al Govern Central la inclusió d'Alcoi en les zones afectades per la borrasca Gloria. També s'acolliran a les ajudes que ha publicat la Generalitat hui mateix en el DOGV (Diari Oficial de la Generalitat Valenciana).

L'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, ha mantingut ja contactes amb les Conselleries de Justícia i Habitatge, i amb l'Agència Valenciana d'Emergències, aconseguint el compromís ferm perquè es desplacen tècnics de l'Institut Valencià de l'Edificació per a realitzar una revisió de tots els edificis del Centre Històric, alguna cosa que s'escometrà amb caràcter imminent. A més, des de l'Ajuntament es treballa en la cerca de possibles línies de subvencions i ajudes per a incidir en la rehabilitació d'habitatges i a les quals puguen optar els propietaris.

“Alcoi ha viscut una situació d'excepcionalitat durant aquests dies, hem patit un temporal de neu, vent i pluja de manera important, que ha afectat molt a la nostra ciutat. Han sigut uns dies molt durs en els quals hem treballat de manera coordinada per a intentar minimitzar els danys i fer que la ciutadania poguera reprendre la normalitat al més prompte possible. Lamentablement ha mort una persona i vull traslladar el meu condol a la família i amics. Durant anys hem treballat en mesures per a intentar evitar la degradació, i ara estem valorant noves vies d'actuació per a intentar evitar que es puga tornar a repetir una situació com la que hem viscut. Des de l'Ajuntament sols no podem fer front a aquesta situació i per aquest motiu ja hem parlat amb la Generalitat, i sol·licitem les ajudes necessàries a totes les administracions possibles”, ha indicat l'alcalde de la ciutat, Toni Francés.

La Generalitat també ha instat al Govern d'Espanya a la declaració dels municipis afectats com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil i a la tramitació de subvencions per a l'atenció de necessitats derivades d'aquesta declaració, a la tramitació d'ajudes de caràcter pal·liatiu per a atendre necessitats derivades d'altres sinistres i catàstrofes, a la preparació de la normativa corresponent, així com a la sol·licitud d'activació del fons de solidaritat de la Unió Europea per a catàstrofes naturals greus.

Recordem que el consistori ha treballat pel Centre intentat portar avant iniciatives per a evitar la degradació, com el pla ARRU amb el qual s'han rehabilitat 420 habitatges a la ciutat, més d'un centenar en el Centre. Amb aquest pla, pròximament hi haurà una promoció d'habitatge municipal també en el Centre de la ciutat.

Cal recordar que l'ajuntament no pot demolir una casa encara que estiga en ruïna, la qual cosa pot fer i fa és comunicar als propietaris que han d'actuar i multar-los si no ho fan, tal com s'ha fet fins ara en els 20 edificis declarats en ruïna, complint sempre amb els terminis legals que a vegades poden arribar als 3 i 4 anys. Tan sols pot esfondrar les cases en cas de ruïna imminent, cosa que s'ha fet fa poc a Sant Francesc, per exemple. Si l'ajuntament fera l'enderrocament d'alguna casa sense que fora ruïna imminent el propietari podria denunciar i reclamar una indemnització. A més, el fet de tindre el Centre de la ciutat declarat com BIC (Bé d'Interés Cultural) obliga els propietaris a presentar un nou projecte de construcció abans de derrocar.

Des de l'ajuntament també es porta avant la Inspecció Tècnica d'Edificis, ITE, l'han de passar els edificis quan arriben als 50 anys i després cada 5 anys. En aquesta inspecció s'analitza l'Estructura, Coberta, Paràmetres, Instal·lacions i Condicions d'accessibilitat. En cas de no superar-la s'insta als propietaris que porten avant les mesures oportunes per a pal·liar els possibles desperfectes.

Cal recordar que a la nostra ciutat es va activar el protocol d'actuacions previst per a casos de temporal. Es van multiplicar les patrulles de Policia Local, i des dels diferents departaments van actuar amb diversos vehicles, alguns d'ells llevaneu, per a intentar que el temporal afectara de la forma menor possible a la vida de les persones, habilitant els accessos a centres de salut i hospital, polígons, i a les urbanitzacions que, en principi, van ser les que van patir les principals conseqüències del temporal. Es va disposar d'un apilament de sal de 16 tones que es va utilitzar en els casos necessaris.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí