El Museu de l'Arròs ofereix activitats didàctiques a l'alumnat de primària i d'ESO

5 lecturas

Amb l'objectiu d'acostar la cultura de l'arròs a la joventut valenciana, des del Museu de l’Arròs s'ofereixen activitats didàctiques dirigides a l'alumnat de primària i d'ESO. Des de principi d'any ja han participat 5 centres educatius i des que es tenen registres han sigut un total de 91, dels quals 21 ja han repetit les seues visites.

1204 Museu ArròsEste projecte ofereix dues dinàmiques diferents, una en la qual els i les més xicotetes poden convertir-se en arrosseres per un dia i una altra per a l'adolescència en la qual investiguen un vell molí des de dins.

L'activitat “Arrossers per un dia” es divideix en una part teòrica i una altra part pràctica, amb discursos adaptats a cada nivell curricular i té una duració de 90 minuts, encara que hi ha possibilitat de reduir-la a 60 minuts, per a adaptar-se als horaris dels col·legis.

En la part teòrica, es realitzen dos jocs, el primer tracta d'un puzle gegant amb relleu a manera d'Albufera vivent a través del qual s'explica la formació del llac i els seus diferents ecosistemes, que es mantenen gràcies al cultiu de l'arròs. El segon aprofundeix en la història del cultiu de l'arròs amb il·lustracions i un llenguatge pròxim al conte.

Pel que respecta a la part pràctica, consisteix en l'elaboració d'arròs, activitat on s'explica el procés que es duu a terme i en la qual l'alumnat descobreix la tecnologia que blanqueja la llavor i la fa apta per al consum humà, entre altres aspectes. I, finalment, duen a terme simulacions reals de les labors de cultiu d'arròs, ací és on participen més activament, ja que han d'utilitzar les seues pròpies mans en els processos.

Per part seua, l'activitat “Investiga un vell molí d'arròs” consisteix en un joc dinàmic i tecnològic d'investigació. Durant 90 minuts l'alumnat de secundària, dividit per equips, duu a terme una labor d'investigació dins del museu. El vell molí amaga un munt de secrets que hauran de descobrir amb ajuda dels seus dispositius electrònics.

Una sèrie de codis QR romanen ocults en totes les sales i condueixen a informació relativa a l'Albufera com a entorn natural de cultiu de l'arròs, als processos d'elaboració en un molí i a les aplicacions gastronòmiques del cereal. La segona part de l'activitat consisteix a posar en comú la informació obtinguda.

Esta activitat, en origen, no incloïa la demostració en el laboratori, però recentment s'ha decidit incorporar-la perquè és molt atractiva i, a més, facilita la comprensió dels processos que es descriuen en l'activitat.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí