El jutge considera ajustat a llei el traspàs dels treballadors de Divalterra a la Diputació

3 lecturas

Una sentència del Jutjat contenciós administratiu núm. 8 de València, datada el 9 de gener, avala la legalitat del traspàs dels treballadors de Divalterra a la Diputació de València i el Consorci Provincial de Bombers, un procés que va finalitzar al juny de 2022 amb el tancament definitiu de la mercantil acordat en el ple de la corporació provincial.

La resolució del magistrat dona resposta al recurs d'Intersindical Valenciana (STAS-IV), l'únic sindicat que va mostrar la seua disconformitat amb el procés de traspàs del personal de Divalterra a la institució provincial, en considerar que la subrogació dels treballadors era contrària als principis legals de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic.

El jutge estima ajustada a Dret la subrogació dels treballadors de Divalterra S.A. al Consorci Provincial de Bombers i la Diputació de València, ja que queda acreditat que el traspàs d'estos treballadors és part d'un conjunt de mitjans organitzats per a l'exercici d'una activitat econòmica, al mateix temps que existix una obligació legal de subrogació de les relacions laborals dels treballadors de Divalterra S.A. pel canvi en la titularitat de les unitats productives a la Diputació i el Consorci de Bombers.

La sentència considera igualment acreditada la successió empresarial, enfront de la pretensió del sindicat de què es tracta d'una reorganització administrativa. El jutge determina que en el procés es va transmetre la totalitat dels mitjans materials i immaterials dels quals disposava Divalterra, “un conjunt d'instal·lacions i mitjans que conformen una determinada activitat que manté la seua identitat després de la reassumpció d'eixos serveis” per part de la pròpia corporació provincial.

Un altre dels punts desestimats de la denúncia presentada per Intersindical Valenciana és el que els treballadors de la mercantil havien d'integrar-se en algunes de les categories de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic. En este sentit, el jutjat conclou la conformitat a Dret de la decisió adoptada per part de la Diputació en la integració de la plantilla de Divalterra com a personal laboral no empleat públic, en prevaldre “les relacions que una administració deu imperativament mantindre amb el personal que presta servei públic amb càrrec als seus pressupostos”.

La demanda del sindicat ha sigut estimada únicament pel que fa a l'apartat c del punt sisé de l'acord de juny de 2021 de la Diputació, el referent a la possibilitat de participació del personal laboral de Divalterra S.A. en els processos de provisió de vacants de personal laboral de la Diputació o el Consorci de Bombers, sempre que els treballadors hagueren ingressat en Divalterra mitjançant un procés selectiu equivalent al del personal laboral d’estes administracions. Este extrem precisament va ser inclòs en la Taula de Negociació del 25 de maig de 2021, en una sessió en què la corporació provincial va tindre ja en compte el punt sobre el qual més tard recorreria el sindicat.

En este sentit, el magistrat és conseqüent amb l'acceptació de què es tracta de personal no empleat públic i entén que els treballadors arribats de Divalterra “no poden participar en els processos de provisió, promoció interna o mobilitat del personal funcionari o del personal laboral”, ja que estos procediments estan previstos en la legislació per a empleats públics, laborals i funcionaris.

Segons les estimacions de la Diputació de València, podrien haver-se acollit a esta possibilitat, com a màxim, cinc treballadors de Divalterra traspassats a la Diputació i deu dels quals pertanyen en l'actualitat al Consorci Provincial de Bombers, d'un total de 432 empleats que han passat de Divalterra a la corporació i el consorci.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí