La consellera Mollà visita Catarroja per a interessar-se pel nou pla pilot municipal per a retirar la palla de l’arròs

8 lecturas

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha visitat Catarroja per a interessar-se pel nou pla pilot municipal per a retirar la palla de l’arròs.

Visita Mireia Molla CatarrojaLa consellera s'ha desplaçat al Port de Catarroja per participar en una jornda de treball aon ha pogut conéixer de primera mà el procés, des dels bancs de palla, passant per la visita als motors que s'encarregaran del filtrat de l'aigua. Durant la visita ha estat acompanyada per la regidora d'Agricultura i Medi Ambient, Elisa Gimeno, i l'alcalde de Catarroja, Jesús Monzó.

En este sentit, Mollà ha remarcat que, dins de l'emergència climàtica declarada pel Consell, "hem d'apostar decididament per un canvi de paradigma i fomentar que els residus puguen acabar sent recursos com a model d'economia circular".

Mollà, que ha compartit amb els agricultors de la zona el seu treball, ha destacat el projecte pilot del municipi de l'Horta Sud, "important per persistir en el compromís d'acord amb tots els agents intervinents en el sector productiu de l'arròs des d'un punt de vista humà, agrícola però també afavoridor de la lluita contra el canvi climàtic".

Per la seua part, Jesús Monzó s'ha mostrat “satisfet per l'interés de la consellera en aquest pla pilot, del qual esperem siga un primer pas per a acabar amb altres tècniques per a l'eliminació de la palla de l'arròs nocives per al nostre entorn”. La regidora, Elisa Gimeno, ha incidit en què el pla pilot “no sols acabarà amb la crema de la palla de l'arròs sinó que abaratirà els costos en la producció així com deixarà una infraestructura d'energia neta sense cost per als productors locals”.

Pla Pilot

El pla pilot, que finalitzarà en 2020 i que serà a càrrec de l'Ajuntament de Catarroja, servirà per a acabar amb les emissions que la crema de l'arròs provoca en el medi ambient sense que la palla tinga una repercussió negativa en l'entorn natural de l’Albufera. Així doncs, una vegada recollits tots elements sobrants es procedirà a la posada en marxa dels motors de filtrat de l'aigua, la qual cosa impedirà la contaminació de l'aqüífer pels elements químics que desprén la palla de l'arròs quan es podreix i deteriora per la calor.

Així doncs, des del consistori es finançarà tant els operaris que s'encarregaran de la posada en marxa dels motors per al filtrat de l'aigua, com del cost de l'electricitat que aquests produïsquen. Els tècnics municipals estimen que, depenent de les condicions climatològiques aquest procés es realitzarà durant uns 45 o 60 dies. L’objectiu és executar aquest pla durant el dia, per a contrarrestar la fase de major risc de producció de substàncies nocives, ja que aquestes s'alliberen amb temperatures més altes.

La següent fase del pla pilot elaborat per l'Ajuntament de Catarroja tindrà lloc l'any 2020, en el qual es procedirà a la substitució dels motors per uns altres més eficients i impulsats per energies netes, la qual cosa estalviarà costos energètics i mediambientals, significant una forma revolucionària d'acabar amb la crema de la palla de l'arròs.

 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí