Compromís per Burjassot ha presentat al ple del mes de novembre, previst per al pròxim dia 28, una moció per a declarar Burjassot “municipi promotor del joc lliure”. Al text de la moció, el grup demana que l’Ajuntament manifeste el seu compromís “amb una educació igualitària que fomente els valors d’equitat, tolerància i respecte cap a les persones, independentment del seu gènere, ètnia, religió, o opcions polítiques” i que es declare “poble compromés amb els principis del joc lliure d’estereotips i promotor del joc no sexista”, a més de fer que aquest principi “estiga present a l’hora de promoure accions lúdiques dirigides als menuts i menudes”.
Així mateix, Compromís demana que des del Consistori es reitere el suport de l’Ajuntament a la campanya Deixa’m jugar, deixa’m ser encetada per Espai Dona i el Servei Psicopedagògic Municipal i garantir que la campanya arribe a tots els centres escolars del municipi, incloses les escoletes de 0 a 3 anys.
Aquesta campanya té l’objectiu de sensibilitzar respecte al sexisme a l'hora de comprar joguets i de jugar, a les mares i pares, en un moment clau, com és el previ a les celebracions del Nadal, el moment de major volum de compra consum de joguets de l’any. Per això, també es demana fer arribar aquesta moció a totes les botigues de joguets del municipi.
Segons ha explicat la portaveu de Compromís, Lluna Àrias, “tendim a no donar al joc la importància pedagògica que té, i per contra, jugar és un assumpte molt seriós. No és només un temps d’esplai per a les xiquetes i els xiquets, sinó que suposen una potent eina d’aprenentatge a través de la qual les xiquetes i xiquets assagen formes de ser i relacionar-se, de fantasiar, de mirar-se a ells mateixos, d’entendre el món”.
Així, per a la regidora, “mitjançant el joc s'assagen també conceptes socials. Qui és qui i en quina posició està en la jerarquia social. Els rols, el grup, la parella, el treball… La masculinitat i la feminitat s'aprenen també jugant, associant determinats conceptes a cada gènere, com per exemple agressivitat, competència, lideratge per a ells, i comprensió, sensibilitat, cura personal i de la casa per a elles”.
Guia per a l’ús del llenguatge inclusiu
D’altra banda, l’Ajuntament ha informat de l’elaboració d’una Guia Municipal per a l’ús d’un llenguatge inclusiu per part d’Espai Dona amb l’objectiu de donar als treballadors municipals una important ferramenta de consulta per tal de garantir la no discriminació de les dones amb l’ús d’un llenguatge sexista.
La Guia es presentarà el proper divendres 24 de novembre, a les 19 hores, en la Casa de Cultura de Burjassot, emmarcada dins dels actes de commemoració del Dia Internacional contra la Violència de Gènere.
I també dins de la programació per donar visibilitat a la lluita contra la violència masclista, el diumenge 26 de novembre es celebra la volta a peu organitzada per Espai Dona en la que s’espera la participació, com cada any, de majors, xiquets, famílies i fins i tot mascotes per clamar tots junts contra la violència cap a les dones.