Aldaia commemora el 9 d'octubre amb una exposició al voltant de la nostra llengua i la seua normativa

148 lecturas

L'Ajuntament d'Aldaia ha obert al públic aquesta vesprada l’exposició 'Ensenyar, aprendre i conviure en valencià: 40 anys de la LUEV (Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià)', una producció pròpia del servici de Cultura municipal. Es tracta d'un esdeveniment dins de la programació especial del 9 d'octubre.

LUEV Aldaia nostra llengua II

L'objectiu d'aquesta exposició és fer un balanç del recorregut de la LUEV, veure com s'ha desenvolupat la normativa al llarg d'aquest temps i analitzar l'estat de la situació actual. Amb l'exposició i l'edició del llibre-catàleg 'Ensenyar, aprendre i conviure en valencià, 40 anys de la LUEV', produïda i coordinada pel Servei de Cultura, es fa una aproximació a les actuacions més rellevants que han tingut lloc des d'abans i després de l'aprovació de la LUEV.

Aquestes van des de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, els ajuntaments, les Universitats i les diferents entitats, col·lectius i associacions que s'han preocupat i han lluitat per la preservació de la llengua. Un camí cap a la normalització de la llengua en el qual l'Ajuntament d'Aldaia s'ha sentit particip a través de l'Oficina de Promoció del Valencià i accions permanents d'ús i promoció del valencià en els àmbits de la cultura i la societat.

Gran representació valenciana

Aquest acte ha contat amb la presència de l'alcalde d'Aldaia, Guillermo Luján; el secretari del PSPV-PSOE, Ximo Puig; el director general del MUPA, Francesc Martínez; la comisssariada de l'exposició, Anna Marí Martínez i Ciprià Ciscar, pioner de la LUEV, entre altres alcaldes com els d'Alaquàs o Picanya.

Guillermo Luján va agrair “l'enorme treball de totes les persones que han participat en esta exposició” i va voler fer una menció a tots els parlants perquè “amb la màxima generositat i flexibilitat, resolguen les qüestions relacionades amb el valencià amb sentit comú, amb trellat i visió defutur”.

LUEV Aldaia nostra llengua

La regidora de Cultura, Empar Folgado, va insistir en que “davant alguns intents d’arraconar la nostra llengua, buscar conflicte o desprestigiar-la, han de saber que no els eixirà bé. Perquè l’estima i la protecció d’un poble i els institucions ho impedirà. La volem parlar, ensenyar, aprendre, encomanar, regalar, transmetre, perquè volem que siga de tots i totes”.

Orgull per "la nostra llengua" més que mai

Perla seua, part el tècnic municipal, Francesc Martínez, va explicar el procés de construcció de la exposició, i la comissària, Anna Marí, va recalcar que “ara més que mai cal estar orgullosos de la nostra llengua, utilitzar-la i defensar-la”.

El màxim impulsor de la LUEV i conseller de Cultura en el moment de la seua aprovació, Ciprià Ciscar, va recordar la “difícil” situació en la qual entrà en vigor la llei, però va assegurar que “en estos 40 anys el valencià ha deixat de ser una llengua postergada a l’escola, ja que durant este temps ja han hagut moltes generacions de valencians que han pogut estudiar en la seua llengua pròpia”. L'expresident de la Generalitat, Ximo Puig, va tancar les intervencions apel·lant “a la unitat”, i a mantindre's “desperts davantqualsevol intent de fer retrocedir el valencià”.

L’esdeveniment ha iniciat amb un Cant d’estil versàtil, seguit d’un repertori variat interpretat per Robert Cases (guitarra), Eduard Navarro (llaüt i dolçaina), Edu Navarro Tomás (violí) i Toni Guzmán (veu i percussions). I, després, ha continuat en l’Espai d’Art Plaça Major del Centre Gent Jove.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí