Picassent presenta un estudi sobre l’impacte del moviment associatiu

17 lecturas

El Refugi Cultural de Picassent va acollir ahir per la vesprada la presentació de l’Estudi d’Avaluació de l’Impacte del moviment associatiu al municipi. Impulsat conjuntament entre l’Ajuntament i la Fundació Horta Sud, esta ferramenta recull i analitza les dades de 27 de les 118 associacions del municipi, entre les quals s’hi troben associacions educatives, culturals, de dones, festeres, esportives o de comerciants.

Ajuntament de PicassentEn l’estudi es posa en valor l’aportació del moviment associatiu a Picassent, com un element essencial per a la cohesió i l’empoderament de la ciutadania. Per a Conxa Garcia, alcaldessa del municipi, la publicació de l’informe servirà com «un punt de partida que ajudarà a millorar tant el funcionament intern de les mateixes entitats com la manera que té l’administració de relacionar-se amb elles».

Un dels aspectes més destacats de l’estudi va relacionat amb l’autonomia financera de les associacions. Entre les 27 participants generen un total de 54 llocs de treball, el que equival a una mitjana de 2 llocs de treball per associació. Així mateix, més de la meitat dels seus ingressos (el 52%) deriven de quotes. Una xifra que constata la seua autonomia econòmica, i que puja fins al 63% si s’hi afegeixen els ingressos derivats de donatius i de prestació de serveis, deixant en el 37% els rebuts per subvencions. És a dir, multipliquen per 3 cada euro que reben de l’administració pública.

D’altra banda, les associacions de Picassent estan formades principalment per dones (65%) i són principalment les dones també les qui ocupen càrrecs directius en les entitats (68%). A més, les associacions participants organitzen, de mitjana, més de 15 activitats anuals, i les persones associades dediquen entre totes més de 1.000 hores a la setmana al voluntariat.

Després de la presentació de les dades, el director de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta, va voler posar sobre la taula algunes propostes de futur per a l’enfortiment del moviment associatiu. Entre elles, hi destaquen la necessitat de sistematitzar la recollida de dades sobre l’activitat de la pròpia entitat per crear una cultura real de la transparència o l’afavoriment de fórmules com les federacions i les fusions per fer front al repte de l’atomització que afebleix al teixit associatiu.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí