L’IES d’Albal participa en una masterclass internacional sobre física de partícules

62 lecturas

El passat dijous 8 de març, tres alumnes del IES Albal, Sandra Delfa, Manel Barrado i Pablo Murcia, acompanyts pel professor de Física i Química Juan José Villanueva, van assistir a la masterclass sobre física de partícules organitzada per l' IFIC-Institut de Física Corpuscular.

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC) és un centre del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat de València, dedicat a la investigació en Física Nuclear i de Partícules, així com a les seues aplicacions tant en Física Mèdica como en altres camps de la Ciència i la Tecnologia. A l'activitat també es van sumar els exalumnes i actualment estudiants en la Facultat de Física en la Universitat de València Juan Carlos Muñoz i David Martínez.

En aquesta activitat, la masterclass en física de partículas Hands on Particle Physics, han participat un total de 160 alumnes de Batxillerat dels instituts de Secundària de tota la Comunitat Valenciana. L'objectiu era introduir als estudiants i al professorat en la investigació que es realitza en el major accelerador de partícules del món, l'LHC (Large Hadron Collider) del CERN de Ginebra.

Després de la benvinguda als participants procedents de diversos centres de Secundària de la Comunitat Valenciana, la sessió es va iniciar en la facultat de Física amb una introducció a la física de partícules a càrrec d'Alberto Aparici i sobre el col·lisionador HLC i el detector Atlas a càrrec de Salvador Martí. Després, els alumnes van realitzar un exercici pràctic amb els ordinadors de la facultat.

Aquest exercici consistia en demostrar que el protó, que és una de les partícules constituents del nucli de l'àtom, té una estructura interna i està format per quarks. Els alumnes van demostrar amb les observacions de les dades dels xocs de partícules arreplegades per el ATLAS (un dels detectors de partícules del CERN) que el protó està format per dos quarks "up" i 1 quark "down". Dins de les dades de l'ATLAS els alumnes podien trobar diferents partícules: electrons, positros, muons, neutrins i fins i tot possibles candidats a Bossó de Higgs, encara que la probabilitat de trobar-lo era molt baixa.

Per la vesprada i en les dependències de l'IFIC al Parc tecnològic de la Universitat de València, van ser analitzades totes les dades i els resultats, que van apropar-se molt als reials. A continuación, i a través d’una videoconferència vam compartir els nostres resultats amb el CERN en Ginebra i amb estudiants de la pròpia Ginebra (Suïssa) Lund (Suecia) Alexandria (Egipte) i Lima (Perú). En resum una activitat molt fascinant i enriquidora. Finalment, des de l'IES Albal volem agrair a l'IFIC i en especial al seu responsable de divulgació Alberto Aparici el haver pogut participar per primera vegada en una activitat con aquesta.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí