El MUPA reuneix en l’exposició ‘Escenes valencianes’ una selecta mostra de palmitos de temàtica valenciana

21 lecturas

El ventall és una joia que fusiona a la perfecció l'artesania, l'art i la funcionalitat de ventar-se. Representa el bon fer dels artesans palmiters valencians. Escenes valencianes. El palmito de temàtica valenciana al llarg del segle XX, és el títol de l'exposició temporal produïda pel Museu del Palmito d'Aldaia (MUPA), una selecta mostra col·lectiva que ret homenatge al treball artesanal dels palmiters de dins i fora d'Aldaia al llarg de la història, prenent com a motiu ventalls pintats a mà amb continguts tradicionals valencians produïts principalment durant el segle XX. La mostra estarà oberta del 21 de juny al 19 de juliol de 2016.

ESCENES 20En l'exposició participen, mitjançant la cessió de palmitos, nou reconeguts palmiters de dins i fora d'Aldaia que aporten una rica mostra de ventalls de les seues col·leccions. La mostra recull peces dels palmiters aldaiers María Luisa Andrés Sahagún (Abanicos Andrés Pascual), els germans Ángel i Francisco Blay Villa (Abanicos Blay Villa), Amalia Ferrandis (Abanicos VIFEMA), Manuel Rochina Tàrrega (Abanicos Manel), Abanicos Artesanos SL i Antonio Pascual Rudilla (Abanicos Pascual Rudilla). Juntament amb els palmiters Antonio Soldevila (Abanicos Di-Abani de Xirivella) i Guillermo Carbonell (Abanicos Carbonell de València), a més de la veïna d'Alfafar Francisca Sanchis Roca que contribueix amb palmitos produïts a Aldaia.

Estampes costumistes

Els palmitos són aire pintat, autèntiques obres d'art on els pintors creen belles imatges al·legòriques. Escenes valencianes presenta una mostra de 40 ventalls amb ambients costumistes típics de l'Horta i la ciutat de València. Entre altres trobem estampes campestres amb llauradors i llauradores vestits amb la indumentària tradicional, ambients festívols de danses populars sinuoses envoltades d'una atmosfera romàntica mediterrània. O entorns rurals amb icones de la cultura valenciana tan conegudes com la Barraca, la taronja o la internacional paella.

Igualment hi ha palmitos que reprodueixen paisatges culturals que fan referència al regadiu d'horta i l'Albufera amb les seues barques i barraques de pescadors, així com  llegendes populars o personatges històrics que formen part de la mitologia popular, com el Rei Jaume I, o imatges religioses com el Crist dels Necessitats d'Aldaia, la Mare de Déu dels Desemparats o la Mare de Déu del Do d'Alfafar. I també bells quadres del patrimoni arquitectònic de València més emblemàtic com la Catedral i el seu Miquelet, les Torres de Serrans i de Quart o el Tribunal de les Aigües en palmitos cedits per Antonio Soldevila i Guillermo Carbonell.

Entre les curiositats que trobem en l'exposició figuren un conjunt de palmitos per a mostrari de 1916 i 1917, amb el seu corresponent llibre de comptes, pertanyent a l'empresa Ruiz Jarque y Compañía de València. Aquest ventalls han estat cedits per Blay Villa.

Cal destacar també l'excel·lent treball dels pintors de ventalls, autèntics artistes de la representació gràfica. Escenes Valencianes arreplega teles o països pintats per Andrés Dols d'Alaquàs, H. Harman d'Aldaia, H. del Val, P. Vila, José Garrido, R. Segarra, Pallás i A. Sanchis, entre altres. Tots ells, solcant els plecs de les teles dels palmitos, han plasmat fidelment amb un cromatisme clar i viu mediterrani estampes valencianes pròpies o bé reproduccions quasi exactes de llenços realitzats per reconeguts artistes valencians com Joaquín Sorolla, Bernardo Ferrandis, Fernando Richart o Manuel Diago.

En definitiva, Escenes valencianes és una rica mostra de cultura popular valenciana a través dels palmitos. Cultura popular entesa com el conjunt de manifestacions artístiques i folklòriques que emana directament del sistema de creences, valors i tradicions del poble.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí