Un dels cartells oficials e imatge gràfica de les Falles 2017, inspirat en Mosaicos Nolla

37 lecturas

Al MuVIM es presentà ahir de vesprada en societat la imatge gràfica i els cartells oficials de les Falles 2017, amb la presència del president de Junta Central Fallera i regidor de Festes Populars de l'Ajuntament de València, Pere Fuset, acompanyat de la Fallera Major de València 2017, Raquel Alario, i els autors del disseny, Luis Demano i Joan Quirós.

Els autors, que es mostraren molt satisfets i contents per haver segut escollits per a transmetre gràficament el que representa la festa de les Falles, justament enguany que han sigut proclamades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Al seu treball trovem per una part novetats significatives tant de concepte com purament gràfiques i, per altra, una continuitat amb el camí marcat ja en el passat amb la imatge gràfica del projecte dissenyat per a aconseguir precissament la declaració de Patrimoni per la UNESCO, que ja es vertebrava en diverses peces iconogràfiques i no en una sola. Així, deixant arrere la costum de fer un cartell anunciador oficial de les Falles, Demano i Quirós plantegen fins a cinc cartells d'una mateixa llínia estètica i conceptual fresca, neta i sobretot, molt fallera, en la que el dibuix adquirix més protagonisme que mai.

També té sentit que siguen cinc els cartells pel fil argumental de la proposta conceptual,
conformat pels cinc sentits -tacte, gust, oïda,
olfacte i vista- que les festes josefines estimulen en les persones que les disfruten -en cos i ànima-,
per una banda,
i les cinc àrees que donen valor i fama a la mateixa Festa i conformen en certa manera el fet diferencial del poble valencià com ara la gastronomia,
la música,
l’artesania,
la calor humana i la proximitat compartida.

D'aquesta manera, la imatge gràfica presentada ahir pretén atrapar cadascuna de les facetes de la festivitat emmarcant-les en un ambient popular i inclusiu, incidint en aquelles qualitats i aspectes culturals que ens definixen com a poble.

Tacte

El treball de valent que envolta el monument faller exemplifica el valor que el tacte aporta a la Festa. Este esforç manual, que implica el treball de tot un any, es veu reflectit en una obra que desprén artesania i creativitat. L’escena d’una 'plantà al tombe', és una de les millors mostres de tot això, una especial coreografia en què la força manual i les últimes pinzellades de color acaben de posar-ho tot a punt per a ser exhibit amb orgull durant tots els dies de la festa. Per això, era ineludible representar esta mostra d’acció col•lectiva que marca l’inici de les Falles.

Oïda

Què dir del só atronador de la mascletà, de la despertà... A més a més, si alguna cosa caracteritza al poble valencià és la seua gran tradició musical, la qual està present durant tota l’activitat fallera. Esta passió per la música resulta admirable, especialment quan els protagonistes d’estes melodies és la mateixa gent del barri, els quals les practiquen amb passió durant tot l’any en les moltes escoles de música que hi ha a la ciutat de València i, en general, a tota la Comunitat Valenciana, i que durant estos dies donen el millor de si mateixos per a omplir els carrers i places d’alegria al ritme del cançoner popular.

Gust

Bunyols o xurros amb xocolat, l'orxata i els fartons..., la gastronomia local enfront de les grans cadenes de menjar ràpid. Aprofitant, a més, la representació gràfica de l’entorn per a posar en valor la singularitat de l’arquitectura valenciana i de l’àmplia mostra de façanes tradicionals que hi ha a la nostra ciutat. Si ens fixem més detingudament en esta imatge, podrem apreciar la utilització d’un típic disseny de mosaic Nolla, reivindicant l’obra de Miquel Nolla Bruget, fundador de la fàbrica valenciana de Mosaics Nolla -concretament del poble de Meliana-, un dels nostres referents favorits pel que fa al disseny local, de fama internacional.

Olfacte

Un dels sentits que més s’aguditzen en estes festes és l’olfacte i l’Ofrenaés el seu màxim exponent. L’olor de les flors va despertant els nostres nervis olfactoris a mesura que ens anem acostant a la plaça de la Mare de Déu en el que és considerat per molts valencians i valencianes, creients o no, un dels moments més emotius de la festa fallera.

Un altre dels esdeveniments festius per a nosaltres més emocionant és l’hora de la “mascletà”, on, a més de l’espectacle auditiu, ens fascina una de les olors més característiques en estes festes com és la de la pólvora, que impregna les nostres places després d’una bona “mascletà”, una aroma que quasi podria catalogar-se d’addictiva.

Vista

La vista té un paper fonamental en la festivitat de les Falles, començant per l’intens colorit dels monuments fallers, passant pels castells de la Nit del Foc i acabant amb el gran protagonista de la nostra festa: el foc. Eixos tons i eixes formes tan hipnotitzadores que capten tota la nostra atenció en eixe moment cim de la festa que és la “cremà”. Eixe foc que ens seduïx, convidant-nos a quedar-nos fins que acabe la seua labor més important: tancar un capítol més i donar pas a les Falles de l’any següent amb renovades il•lusions, per a continuar transmetent a les noves generacions la nostra passió per les Falles.

Luis Demano i Joan Quirós

Els professionals seleccionats han sigut Luis Demano i Joan Quirós, de qui el jurat ha destacat l’experiència acreditada en el camp del cartellisme, la conjunció d’il·lustració i cal·ligrafia i la connexió del seu treball amb l’humor característic de la festa fallera, “elements que garanteixen originalitat i creativitat en els resultats”.

Demano prové d’una família d’artistes i des de xicotet va mostrar la seua inquietud artística des de la seua pròpia llar. Treballa com a il·lustrador professional des de 2007 i complementa el seu treball impartint classes al màster d’Il·lustració de l’Escola Internacional de Comunicació Coco School. També és membre de l’equip organitzador del Festival d’Autoedició Sonogràfic Tenderete.

Demano ha treballat per a diverses institucions, com ara la Diputació de València i el propi Ajuntament de València; per a mitjans com ara El Diario, Valencia Plaza, El País o El Mundo, i també ha participat en projectes d’empreses, editorials, festivals i agències, com ara Amstel, SM, Publips, La Cabina Festival o Sembra Llibres, entre molts altres.

Quirós, per la seua part, és un professional freelance especialitzat en cal·ligrafia i lettering i ha participat des de València en projectes procedents des de diversos punts del món. El seu interès per les lletres ja es va demostrar sent adolescent i es va reforçar durant els seus estudis superiors de disseny gràfic. A més, des de 2012 ha ampliat les seues habilitats i coneixements de la mà d’alguns dels mestres més reconeguts, el que l’ha dut a parar una atenció especial al detall de les seues formes.

El seu treball ha ajudat marques, institucions i empreses de trajectòria internacional a millorar la seua comunicació mitjançant la publicitat, el disseny editorial, el packaging i la identitat corporativa. Així, ha treballat, per exemple, amb l’Ajuntament de Gandia, el Channel 5 / Spike UK, el BBVA, Cornelia James, Thorntons o TEDx Madrid, entre molts altres.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí