‘Redefinir les institucions’, Juan Gabriel Cotino, president de Les Corts

10 lecturas

El 1238, el Rei Jaume I entrava capdavanter en la mesquita de la ciutat de València, que –a partir d’aquell moment– va tornar a consagrar-se com a temple cristià. Hui, un 9 d’octubre de 774 anys després, celebrem este esdeveniment històric en uns moments difícils provocats per l’actual situació de crisi econòmica.
Per això, el dia de la Comunitat Valenciana és una bona oportunitat per a reflexionar sobre el que som com a poble i el que volem ser. Som un poble amb història, amb uns senyals d’identitat ben definits i amb una tradició que ens porta a aspirar a ser cada dia més, a continuar creixent en el futur.

En unes circumstàncies en què des d’altres comunitats autònomes s’estan replantejant els mandats constitucionals, i s’arriba a posar en dubte fins i tot la validesa del sistema actual davall el qual ens regim, els valencians en un dia com hui hem de reafirmar la nostra identitat com a poble i el nostre orgull de formar part d’una nació, Espanya, integrada dins de la Unió Europea.

En la Constitució espanyola vigent té cabuda el nostre Estatut d’Autonomia, en el qual se subratlla el nostre caràcter singular com a poble, dotat d’autogovern i amb unes Corts Valencianes que, dins del marc nacional, treballen i legislen en defensa dels interessos de tots els valencians.

És bon moment per a analitzar el paper que realitzen les institucions en l’actualitat, i plantejar la necessitat de millorar la seua eficàcia per a reduir la burocràcia i evitar excessos. No sobren institucions, cadascuna té el seu paper. Però l’actual situació ens exigix un replantejament per a millorar la seua eficàcia i que oferisquen serveis d’una major qualitat aprofitant al màxim els recursos. Tenim l’obligació de pensar més en els ciutadans, en les persones, en la societat, i menys en l’Estat. És necessari un canvi, no en el que són els serveis en si, sinó més aviat un canvi de mentalitat, de plantejament, en què s’ha de basar la gestió de l’administració per a atallar la situació actual.

Esta redefinició ha de plantejar-se des de la innovació i la creativitat en la gestió de les competències per a aconseguir fer més amb menys recursos. Cal buscar alternatives i fórmules eficaces per a prestar els servicis. Comptar més amb els ciutadans per a evitar la burocràcia, mesurar el rendiment pels resultats i no pel gasto, fixar objectius, previndre els problemes abans que sorgisquen… Estos principis cal aplicar-los en l’educació, la sanitat, els servicis socials, en la indústria, en la nostra històrica agricultura o en la promoció del nostre turisme.

Considere que no és moment d’aldarulls ni d’aventures territorials sinó que ara cal pensar en les persones. És moment de parlar, de remar tots junts i estirar en la mateixa direcció per fer tirar endavant cada ciutadà, cadascun dels que patixen els estralls de la crisi econòmica. Des del sentit comú, des de l’acord, des del consens. La situació ho requerix.

Els grans acords sorgixen en moments difícils com els actuals. Així va nàixer el Regne de València en els temps de Jaume I, els acords del Compromís de Casp amb Sant Vicent Ferrer com a protagonista el 1412, la Constitució de Cadis el bicentenari de la qual celebrem enguany, els anomenats Pactes de la Moncloa en la transició espanyola o el mateix Estatut d’Autonomia amb els seus trenta anys d’història.

De la mateixa manera que en aquells moments clau per al nostre futur tota la societat, no sols els polítics, van ser capaços de posar-se d’acord en determinats temes i unir esforços, ara tots, en un exercici de responsabilitat, hauríem d’assolir acords.

Açò es pot aconseguir des de la unió, deixant al marge particularismes i procurant posar l’èmfasi en els elements comuns que ens unixen, a través del diàleg i l’enteniment. Hem de mirar cap avant i treballar units per a construir un futur que permeta que cada valencià, cada espanyol, visca en un marc de benestar i llibertat. Per a això, des de l’optimisme, cal posar les bases per a prestigiar la nostra terra, generar confiança, parlar en positiu per a tirar endavant la nostra Comunitat i Espanya.

Hui convide a tots a celebrar amb orgull este 9 d’Octubre, dia gran per a tots els valencians. És una bona ocasió per a renovar el nostre compromís de treball per a la prosperitat i l’engrandiment de la Comunitat.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí