Paiporta vol recuperar l'espai públic per a vianants i ciclistes i pacificar el trànsit interior

6 lecturas

La segona fase del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de Paiporta es va presentar aquest dimecres a l'Auditori Municipal de la localitat. El document, elaborat els últims mesos amb criteris tècnics i la participació de la ciutadania a través de tallers, entrevistes i enquestes (més de 3.000 contestades per les comunitats escolars) posa a les persones en el centre de les actuacions urbanístiques dels pròxims anys.

L'estudi redactat per CPS Ingenieros recull desenes de mesures que han de servir per pacificar el trànsit, afavorir a vianants i ciclistes, promoure els desplaçaments interiors a peu o en bicicleta, les rutes escolars segures i, en definitiva, recuperar l'espai públic per a la població, especialment, el del centre de la localitat, on els carrers i les voreres són actualment més estretes i té més lògica donar prioritat al trànsit a peu.

El PMUS de Paiporta “planteja accions de millora de la mobilitat de vianants, de ciclistes, estudia itineraris comercials, revitalitzant el nostre comerç local i els camins escolars segurs, i aborda l'accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda”, va explicar l'alcaldessa, Isabel Martín, durant la presentació. A més, “planteja accions amb perspectiva de gènere, perquè les dones hem estat oblidades durant molt de temps en l’urbanisme del nostre poble”, va afegir.

Martín va desgranar algunes de les mesures que s'aplicaran a curt i mitjà termini, com són la instal·lació d'aparcaments per a bicicletes per tota la població, el projecte de carril bici que done continuïtat a la xarxa actual, o el pla local d'accessibilitat que conté obres de millora en voreres i carrers, així com l'estudi d'un servei de lloguer de bicicletes compatible amb els pobles de la comarca que ja en tenen.

Per al regidor d'Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Pep Val, “cal un canvi radical del model de mobilitat, ja que l’actual és insostenible i està basat en què el rei és el cotxe privat, que ocupa quasi totalment l’espai públic i desplaça i discrimina a les persones i al transport públic. El pla que proposem és un model basat en que els protagonistes són les persones, que caminen o van en bici, el transport públic, i que discrimina al cotxe privat. No és possible un terme mig. Cal desplaçar a mínims indispensables la utilització dels vehicles privats i quan abans ho aconseguim millor viurem de manera col·lectiva”.

A la presentació també va assistir el regidor de Mobilitat Sostenible de València, Giuseppe Grezzi, que fou felicitat per l'alcaldessa, Isabel Martín, “per tot el treball que està fent-se al cap i casal, obrint llocs emblemàtics com la plaça de l’Ajuntament i el seu entorn per a les persones, ampliant voreres i espais i, especialment, per l’actuació que està canviant el model de mobilitat de la ciutat, l’anell ciclista”.

Reducció d'emissions

El PMUS de Paiporta detecta en primer lloc les problemàtiques i potencialitats de la localitat des del punt de vista d'una mobilitat que respecte el medi ambient, reduïsca costos i emissions i promoga hàbits de vida saludables. Entre els punts febles es troben un elevat nombre de desplaçaments en vehicles a motor, una escassa infraestructura ciclista, la limitada oferta de transport públic, l'espai secundari reservat al o la vianant, o l'existència del Barranc de Xiva, que divideix la localitat.

Per contra, Paiporta presenta grans potencialitats com són la demanda detectada de mitjans alternatius al desplaçament motoritzat, la presència del metro, una població jove, la participació activa que han mostrat ciutadania i associacions, espais disponibles per a aparcaments dissuasoris, una orografia plana i un clima excel·lent. A més existeix la proximitat d'altres municipis i una bona acceptació de les implantacions de carrers amb prioritat invertida o de vianants.

El pla desgrana diferents línies d'actuació enfocades a millorar en diversos camps, com són la mobilitat de vianants, la de ciclistes, mesures d'accessibilitat, de transport públic, privat, aparcament i transport de mercaderies. Aquestes mesures són fruit de l'anàlisi de la realitat actual de Paiporta, i de les peticions rebudes en els tallers participatius, en les enquestes a peu de carrer i les recollides a les escoles de la localitat, que han superat les 3.000, tot un rècord, segons les dades de l'empresa CPS Ingenieros.

Hi ha desenes de mesures a adoptar, cadascuna d'elles analitzades des del punt de vista del cost econòmic i amb una estimació del període d'execució. En el camp de la mobilitat de vianants, s’aposta per crear les condicions per a que els desplaçaments a peu siguen còmodes i segurs. En aquest sentit, s’han determinat els punts d’atracció i dissenyat rutes entre ells. Així mateix, recomana l’ampliació gradual de les vies de prioritat inversa, especialment, en el centre del poble.

Quant a la mobilitat ciclista, es proposa completar un traçat urbà que ara mateix és discontinu i es detecta millorable en molts trams. El traçat intern ha de connectar els punts d’atracció de Paiporta. Aquesta xarxa de vies per a bicicletes s’unirà amb el futur anell verd de la ciutat de València, i hauria de connectar amb altres localitats i els seus punts neuràlgics, com estacions de Renfe.

El document, que es pot descarregar complet en aquest enllaç, també aborda els problemes d’aparcament, d’accessibilitat, i de millora del transport públic, capítol en el qual la ciutadania ha demanat millors freqüències de pas de Metrovalencia, servei nocturn, i una xarxa de transport entre Paiporta i les localitats més properes. Hi ha també solucions per a l’aparcament del vehicle privat i el transport de mercaderies, com són aparcaments habilitats fora del centre del poble, o una millor xarxa de punts de càrrega i descàrrega.

El PMUS de Paiporta quedarà en breu a disposició de la ciutadania de manera oficial per a que es presenten al·legacions, i entrarà en la seua tercera fase, basada en la comunicació a la ciutadania de tots els seus detalls. Finalment, haurà de passar al plenari municipal per a la seua aprovació definitiva.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí