Paiporta aprova un pressupost de 14,7 milions d'euros que “aposta pel benestar social, l'educació i la cultura”

4 lecturas

L'Ajuntament de Paiporta va aprovar aquest dijous un pressupost de 14.665.322,16 euros que manté l'aposta de l'equip de Govern, segons relaten, “pel benestar social, l'educació i la cultura”. Els comptes municipals per a 2018 són els primers que afronta el Consistori sense deutes amb els bancs per primera vegada des de fa més de 20 anys. L'amortització del deute ha alliberat més de 300.000 euros per a destinar a les partides prioritàries per a l'actual equip de Govern, format per Compromís, PSPV-PSOE i Pod-EU. El pressupost va comptar amb el vot favorable d'aquests grups, mentre que el Partit Popular i Ciudadanos van votar en contra.

La despesa en els comptes per a 2018 puja en els capítols “que permeten millorar els serveis a la ciutadania”, mentre que baixa en altres amb l'objectiu de complir el pla econòmic i financer per a no superar el sostre de despesa imposat pel Ministeri d'Hisenda. La reducció global respecte als comptes de 2017 és de l'1,91 %.

Puja, per exemple, la partida per a personal a causa de les noves incorporacions, entre d'altres, a l'àrea de Benestar Social, llocs de treball subjectes a subvencions. En despesa corrent, pugen també els fons destinats a Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, “diners que permetran accelerar els terminis d'execució de les inversions financerament sostenibles”. La despesa també augmenta en Benestar Social i en Sanitat, per la implementació de programes com els de la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives, creada en aquesta legislatura.

En Educacó i Cultura s'amplien els recursos, per exemple, per a atendre el nou programa Escoles Obertes, que permet la utilització dels centres educatius del poble per associacions i entitats locals. Així mateix, s'inclouen programes especials contra l'absentisme escolar. En Cultura, la pujada estarà destinada a les diferents iniciatives que atendran l'oci de la ciutadania.

En aquest sentit, i segons explicaren en el ple els membres del Govern, una vegada ha quedat sanejada la situació econòmica general de l'Ajuntament, amb deute zero amb els bancs i més de 300.000 euros que es pagaven en interessos alliberats per a destinar a prestar serveis, ha arribat el moment d'extendre aquest creixement també a la cultura.

La partida en la qual fonamentalment s'ha centrat el descens pressupostari és en inversions. Però, segons expliquen des de l'equip de Govern, aquest moviment no implica que no es vagen a realitzar, sinó que s'han inclòs en el pressupost les que han de començar immediatament i tenen quantitats més baixes, i la resta s'escometran amb el remanent positiu de tresoreria, dins del primer trimestre de 2018. L'aposta amb el remanent serà per millorar els edificis municipals i crear noves instal·lacions, mentre que s'inclouen des de ja en el pressupost accions com l'ampliació dels carrils bici.

D'aquest remanent positiu de tresoreria també es disposarà de 200.000 euros per a atendre les peticions fruit del procés d'elaboració de pressupostos participatius, que afronta la seua recta final en l'inici d'aquest 2018.

Reiniciar l'Ajuntament

En la seua defensa dels comptes municipals, la regidora d'Hisenda i Administració General, Beatriz Jiménez, de Compomís, va destacar com aquests consoliden la idea inicial del pacte de Govern: “Estem quasi on volíem estar quan començàrem la legislatura. El pressupost baixa un 1,91 %, hem escoltat als tècnics i hem traçat una estratègia en què mantenim els capítols que ens permeten donar millors serveis, i reduïm els destinats a inversions”. Aquest fet, malgrat tot, “no significa que no invertirem sinó que, gràcies a que tenim estalvis, malgrat haver deixat el deute a zero, amb els diners de la liquidació escometrem les obres més importants”.

Jiménez va destacar com es manté l'augment del 100 % en manteniment d'escoles, augmenta la subvenció a l'empresa pública ESPAI per a la contractació de personal amb l'objectiu de millorar la neteja, i puja també la dotació per a Cultura i Esports, perquè “volem edificis vius i plens d'activitats”, ja que el seu objectiu és “convertir el nostre poble en un referent” en aquestes àrees.

“En el nostre primer pressupost, l'any 2016, li pegàrem la volta als números i començàrem a racionalitzar partides”, va continuar Jiménez, qui va afegir que “férem una aposta clara per les persones, augmentàrem notablement la dotació per a Benestar Social, Educació, Esports i Cultura, i tot allò que ens ajudava a millorar la qualitat de vida de la ciutadania; reiniciàrem l'Ajuntament” en un moviment que “es manté en aquests nous comptes”, va concloure.

Les persones en el centre

El primer tinent d'alcaldia, regidor d'Ocupació i Comerç i portaveu del PSPV-PSOE, Vicent Ciscar, va coincidir amb la seua companya en el govern en que “pugen les partides que permeten una millor atenció a les persones, que és en qui pensem primer quan elaborem els comptes”. Així, Ciscar va destacar l'augment d'un 32,2 % en la partida de Benestar Social, que suposa uns 300.000 euros més, mentre que va justificar la congelació d'altres, com és el cas de Modernització, en que “s'ha fet molt en els últims dos anys, i ara ja no cal tant d'esforç”. De fet, segons va explicar, s'han renovat més la meitat dels equips informàtics de l'Ajuntament.

Quant a la cancel·lació del deute, una mesura posada en dubte pels partits en l'oposició, Ciscar va replicar que “pareix que sols a ells els pareix malament que l'Ajuntament no dega res als bancs i puga destinar els diners estalviats en interessos i amortitzacions a prestar millors serveis”, mentre que la regidora d'Hisenda, Beatriz Jiménez, va recordar que la “injusta” Llei Montoro obliga a dedicar el remanent positiu de tresoreria a aquesta finalitat i a inversions financerament sostenibles en la mateixa proporció, “i sense amortitzar deute no es poden afrontar inversions”.

“La bona gestió -va continuar Jiménez- es reflexa en el fet que amb el remanent positiu de tresoreria hem cancel·lat un deute de 6,7 milions d'euros heretat del PP, però aquest remanent positiu no s'ha resentit i, al mateix temps, hem programat inversions de quasi tres milions d'euros en els últims dos anys i ara afrontem una expropiació d'1,5 milions”.

La regidora de Foment de les Arts Escèniques i Biblioteca, Teresa Verdú, va prendre la paraula en nom de Pod-EU i va insistir en l'augment dels capítols que serveixen per a millorar els serveis i les prestacions que es donen a la ciutadania, especialment a la que travessa majors dificultats, i va donar suport als arguments que donaren els seus companys i companyes per a reduir inversions en el pressupost i esperar a la liquidació per a escometre les més importants.

1 COMENTARIO

  1. Señores, dejen de hacer propagando de cualquier ayuntamiento y sean rigurosos pidiendo a la oposicion su opinion para poder ser criticos con el dinero publico. Esto solo es propaganda del ayuntamiento de turno sea de cual sea y cuando se habla de dinero de TODOS, tenemos que ser criticos para que no se malgaste. Le doy alguna pista, pq ha aumentado la subcontratacion de eventos que debe realizar el ayuntamiento por si solo, pq ha aumentado la plantilla sin razon, que pasa con las denuncias de trabajadores, etc. seamos serios

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí