La Festa del Cant de la Carxofa serà declarada dema oficialment Festa d’Interès Turístic Provincial

La Prova de Veu de l’Àngel del Cant de la Carxofa, en la que s’elegiran als xiquets i xiquetes que interpretaran aquest cant popular i tradicional en honor a la Mare de Déu de l’Olivar i el Crist de la Bona Mort, acollirà demà l’acte de reconeiximent de la Festa del Cant de la Carxofa com a Festa d’Interès Turístic Provincial.
L’Alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García Campos i els representants de l’Associació Cultural Cant de la Carxofa rebran demà de mans de la Secretària Autonòmica de Turisme, Mª Victòria Palau Tàrrega, el reconeixement a la que és una de les tradicions locals més antigues de les que es conserven a la ciutat.

L’acte de reconeixement oficial es celebrarà a les 20 hores al Castell d’Alaquàs en el marc de la Prova de Veu de l’Àngel del Cant de la Carxofa en la que s’elegiran als xiquets i xiquetes que interpretaran aquest cant popular i tradicional els propers dies 8 i 9 de setembre,

L’acte s’iniciarà amb la interpretació del cant de la Carxofa per cadascun dels sis xiquets i xiquetes que han quedat finalistes en el procés de selecció. Després es procedirà a la votació popular a càrrec del públic assistent. A continuació tindrà lloc l’acte de reconeixement i posteriorment es donaran a conèixer els xiquets i xiquetes que interpretaran definitivament el Cant.

El procés de selecció per al Cant de la Carxofa comença mesos abans quan es realitza la convocatòria a les escoles de la ciutat. El professorat de música dels col•legis de primària són els encarregats de promocionar i culturitzar aquest esdeveniment musical incorporat ja en el currículum escolar dels alumnes d’Alaquàs. Posteriorment, els xiquets i xiquetes interessats en aprofundir en el cant, enguany un total de 36 xiquets i xiquets, s’inscriuen a l’escola de la Unió Musical d’Alaquàs, on sota la supervisió de la professora Rut García Martínez, aprenen el tradicional cant i es preparen per a la preselecció tècnica que es va realitzar aquest estiu.

La Carxofa és una composició musical del segle XVII i de tipus religiós denominada motet característica de les poblacions de l’Horta Sud. En la actualitat es conserva a Alaquàs, Silla, Aldaia i al Barri del Carme de València. El fet que a Alaquàs la lletra experimentara la variant de cantar no només al Crist, sinó també a la Mare de Déu de l’Olivar, i el caràcter participatiu i democràtic que en l’última dècada se li ha volgut incorporar, diferencia la Carxofa d’Alaquàs de la de la resta de poblacions on continua celebrant-se i es considera com una de les tradicions més genuïnes i antigues de la població així com una de les senyes d’identitat més preciades.

El Cant de la Carxofa en honor a la patrona d’Alaquàs es celebrarà el 8 de setembre a la Parròquia de la Mare de Déu de l’Olivar a les 21 hores. Mentre que el recital en homenatge al Crist de la Bona Mort tindrà lloc el 9 de setembre davant el Castell d’Alaquàs, també a les 21 hores.


 
 
 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *