Els alumnes d'Hostaleria del Virgen al Pie de la Cruz cuinen per promocionar la Ruta de la Tapa de Puçol

9 lecturas

Enguany la campanya promocional de la Ruta de la Tapa de Puçol l'ha realitzada el Departament de Comunicació municipal, junt amb 45 alumnes i 6 professors dels cicles formatius de cuina i pastisseria del col·legi Virgen al Pie de la Cruz. Durant un matí van preparar 9 propostes vegetarianes que van ser gravades en vídeo i fotografiades per a l'espot i el cartell i després van ser servides en el restaurant del centre.

462-hosteleria-vpc-1Un total de 45 alumnes del primer curs dels dos cicles formatius que s'impartixen en el Virgen al Pie de la Cruz són els protagonistes de l'espot publicitari i del cartell de la Ruta de la Tapa d'enguany. El seu treball, supervisat per sis professors, va ser gravat i fotografiat pel Departament de Comunicació i es presenta en públic el dissabte 4 de juny, a les 13 hores, en la fira comercial Puçol DeMostra.

Com ja estàvem avisats, vàrem preparar nou plats vegetarians que després serien servits en el menjador del centre, que obri els dimarts i dijous del curs perquè, a més de la cuina, també realitzen pràctiques de disseny de menús, elaboració i, per descomptat, servir els plats”, explica Esteban López, un dels professors de l'escola d'hostaleria.

Encara que impartix Formació Professional des de 1980, el col·legi Virgen al Pie de la Cruz ha adaptat la formació a la realitat laboral de cada època. En els cicles formatius té la inserció laboral com a objectiu principal, per això els alumnes realitzen l'últim trimestre de pràctiques en empreses col·laboradores, “empreses que en el 40% dels casos contracten els alumnes per a l’estiu següent i, algunes vegades, després els criden per continuar treballant”.

La inserció laboral és el final de la cadena, però abans hi ha dos anys de treball en una formació eminentment pràctica, sense assignatures tradicionals, totes se centren en el món de l'hostaleria: les matèries primeres, l'elaboració dels plats, la seguretat i higiene o el control del magatzem, entre d’altres.

Tenim cinc dies de classe a la setmana i en quatre els alumnes passen per la cuina”, continua Esteban. “A més, en el primer curs dissenyem els menús entre tota la classe i després els fem i servim durant els mesos d'abril i maig, perquè l'experiència siga completa”.

Una experiència que en el primer curs es traduïx en un trimestre aprenent les bases de la cuina, el segon dedicat als tipus de plats (pastes, arrossos, sopes, ensalades, carns…) i en el tercer preparen menús amb els plats que han aprés, encara que els alumnes també poden proposar plats nous.

Són huit menús entre els mesos d'abril i maig que, a més, són els plats que han d'estudiar per a l’examen: primer ens expliquen els ingredients i com es preparen i després passen a la cuina i els elaboren. El seu examen és això”. Un examen en què, a més, la pregunta clau és, d'alguna manera, el lema de l'escola d'hostaleria: pagaries pel plat que m'estàs presentant? Una pregunta per a la qual no tots tenen resposta.

Dels 38 alumnes que comencen el primer curs, solen acabar-ne uns 30, dels quals es matriculen en el segon curs uns 25 i, al final del cicle, són 20 els que acaben amb este trimestre de pràctiques en alguna empresa del sector (des de reconeguts restaurants a cadenes d'hotels, passant per locals de la comarca)… però estos 20 estan perfectament preparats per a llançar-se al món laboral.

I si els alumnes no es consideren preparats, poden fer el primer el cicle de cuina i després el de pastisseria, dos anys cada un, la qual cosa els permet una formació pràctica completa”, finalitza el professor. “Formació que es complementa amb les eixides al mercat, altres activitats (com agafar bolets, cuinar-los i muntar una exposició) o la participació en concursos, on el col·legi ha guanyat diversos premis, com el Cordon Bleu i el certamen de postres de Xixona”.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí