El Puig tanca la Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Nord 2016 amb èxit d’assistència i participació

1 lecturas

La Trobada d'Escoles en Valencià de l'Horta Nord 2016, que s’ha celebrat a la històrica vila del Puig, ha sigut “una autèntica festa de la llengua, protagonitzada per tota la societat valenciana”, segons els organitzadors. Des del passat dijous 7 d’abril ja s’han celebrat una gran quantitat d'activitats; com ara el lliurament dels Premis Sambori, les Trobades musicals i la inauguració de l’exposició commemorativa del 75é aniversari del col.legi Pare Jofré. trobada 2 (12)

El divendres 15, a la nit, es va realizar un concert jove al Parc Dr. Peset a càrrec dels grups La Fulla Kaduka, Traficants de Sucre i Atupa. Un dels actes principals ha sigut la Volta de l'Aplec, passat dissabte 16 d'abril. Una cursa de relleus per a totes les edats pels principals llocs històrics i centres educatius del poble, que finalitzarà al Monestir.

Després, la Trobada va retre homenatge al 1er Aplec Valencianista del Puig, una fita històrica fonamental, gràcies a la qual tota la societat valenciana se mobilitzà per salvar de la ruïna l'històric Monestirdel Puig. L'acte comptà amb la presència de tots els alcaldes i alcaldesses de l’Horta Nord i una àmplia representació del Camp de Morvedre, a més a més d'importants personalitats de la societat valenciana. trobada (39)

El diumenge 17, el dia gran de la Trobada, actuà la banda del Unió Musical Santa Maria, la Coral Julio Ribelles, el Cor de l’Eliana i el grup de Tabaleters i Dolçainers del Puig. Hi hagué també dansà pel carrer Major i la Dansa del Corpus i la Jove Muixeranga de València alçà un castell davant de les escales del Monestir.

Llibre de la Trobada

La Comissió Local organitzadora de la XIXX Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Nord, que impulsa Escola Valenciana ha treballat, des del primer moment, en el disseny d’una trobada amb dos potentes línies argumentals: la històrica, fonamental en el poble on tingué lloc la decisiva Batalla del Puig i  és seu de l’ imponent monestir-santuari - i la literària, doncs El Puig acull el Museu de la Impremta i, des de fa uns anys, forma part de la xarxa internacional de viles del llibre.

Amb eixe propòsit, s’ha volgut implicar plenament al veïnat i que sentira la Trobada com a pròpia. L’objectiu s’ha conseguit fent que els balcons dels carrers per on trancurria l’event estigueren decorats amb uns domassos, elaborats per tots els centres escolars de la comarca, a partir d’un bellíssim text de l’escriptor Martinez Ferrando, extret del llibre El Puig de Santa Maria, una evocació de la Reconquista, editat per l’Ajuntament fa 20 anys, a iniciativa del doctor Santi Cortés, especialista en literatura en valencià durant el Franquisme.

Al llibre de la Trobada  s’han emprat 29 tipografies diferents, una per cada any de trobada i, amb les siluetes dels centres escolars,  s’ha creat un paisatge d’escoles que, en passar cada pàgina, crea la il.lusió òptica del moviment.

“La Trobada ha sigut una gran festa de la nostra llengua i, en un futur pròxim, la recordaremm amb satisfacció. Brinde pel valencià”, ha expressat l'alcaldessa, Luisa Salvador.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí