Compromís per Albuixech proposa decidir en referèndum el model de gestió de l'aigua al municipi

6 lecturas

L’any 2013 Albuixech decidia per acord plenari deixar sense efecte la pròrroga del contracte d’aigua acordada en 2010 amb l’empresa Aguas de Valencia S.A. Des d’aleshores, al municipi existeix un buit legal al respecte, un servei públic com l’aigua està explotant-se per una empresa privada sense cap tipus de contracte. És per això que des de Compromís per Albuixech consideren que cal un referèndum per decidir si es continua amb la privatització d’aquest servei bàsic per a la ciutadania o si pel contrari es considera convenient una gestió pública d'un bé públic i de primera necessitat com és l'aigua.

En paraules de Josep Bort, portaveu del grup municipal de Compromís a l’Ajuntament, “la gestió del subministrament de l’aigua en Albuixech es troba en una situació de buit legal i és per això necessari definir entre tots, a través d’un referèndum, quin model de gestió volem”.

Tant Compromís com el Partit Socialista portaven als seus programes electorals la realització de consultes populars per decidir temes transcendentals per al municipi, uns partits que van rebre a Albuixech més de la meitat dels vots emesos a les passades eleccions del 25 de maig. És per això que, sent coherents amb el programa electoral, Compromís proposa que l'Ajuntament d'Albuixech acorde realitzar una consulta ciutadana per tal de decidir si la prestació del servei públic d’abastament domiciliari d’aigua potable es presta en gestió directa (pública) o bé es privatitza i es deixa en mans d'una empresa privada.

Si bé fa uns anys es mantenia que els serveis públics són més barats i eficients, la realitat més pròxima desmenteix”, segons Compromís, “aquest fals argument”. Segons l'estudi Our public water future: The global experience with remunicipalisation (El futur de la nostra aigua pública: L'experiència mundial de la remunicipalització) elaborat per la federació sindical mundial Internacional de Serveis Públics (ISP), “la gran majoria de les remunicipalitzacions han tingut lloc a dos països: Francia (94), seu de dos de les majors companyies privadas d´aigua del món, Suez y Veolia, i els Estats Units (58)”. Entre els casos europeus de més relleu, destaquen París i Berlín.

Les principals raons per les quals la ciutadania prefereix, cada vegada més, la gestió pública dels serveis es troben en els elevats preus que imposen les empreses privades i les pèssimes qualitats dels serveis”, sostenen des de Compromís.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí