Compromís d’Alaquàs, Aldaia i Xirivella presentaran mocions per garantir els drets lingüístics dels valencians a la comissaria de Policia

0
104

01.hortasud.compromisLes coalicions de Compromís a Alaquàs, Aldaia i Xirivella han acordat presentar mocions als seus respectius municipis per tal de garantir els drets lingüistics dels valencians a la comissaria de la Policia Nacional de Xirivella, que dóna servei als tres pobles, i on no van voler atendre a una persona perque parlava en valencià.

Segons Isabel Martín, candidata de l’Horta Sud a les eleccions europees per Compromís-Primavera Europea, “impedir als valencians i valencianes fer ús del valencià amb les administracions públiques atempta contra la legislació valenciana, espanyola i la pròpia Carta Europea de les Llengües”, a la qual Espanya està adherida. En l’article 10 de l’esmentada Carta es parla de la necessitat que l’Administració Pública utilitze la llengua pròpia del territori.

Per altra banda també a l’article 11 de la Carta Europea, referent als mitjans de comunicació, es diu que les administracions públiques haurien de ser garants d’uns mitjans de comunicació i audiovisuals en valencià. “Però ja sabem que el Partit Popular es bota la llei a la torera quan li interessa”, afirma Martín.

Per la seua banda, els representants dels col·lectius de Compromís d’Alaquàs, Aldaia i Xirivella, s’han mostrat “molt preocupats pel fet que en ple segle XXI, després de més de 30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, encara es donen actituds com la que va ocórrer el darrer 23 d’abril a la Comissaria de Xirivella”.

Carles Andrés, portaveu Compromís a Aldaia, afirma que “per desgràcia no es tracta d’un fet aïllat, massa sovint es produeixen fets de l’estil, però el més greu és quan es produeix a les administracions públiques (com és el cas)”. A les iniciatives ja presentades en les Corts Valencianes, els col·lectius de Compromís afegiran mocions en els tres pobles.

“Estem farts del doble llenguatge dels qui diuen sentir-se orgullosos de parlar valencià però a l’hora de la veritat fan un pas arrere”, afirma Ricard Barberà, regidor de Compromís a Xirivella, per a qui la moció obligarà els diferents partits a retratar-se. Per la seua banda, Conxa Ferrer, portaveu de Compromís a Alaquàs considera que “lluitar tots els dies per la defensa del Valencià és esgotador però a Compromís tenim tota l’energia del món per combatre contra aquells que voldrien el valencià desaparegut i mort”.

Finalment, Consol Barberà, també de Compromís per Alaquàs, que va patir la negativa d’un policia nacional a atendre-la en valencià, afirma que després de la publicació de la notícia “he constatat que el front obert no és entre valencianoparlants i castellanoparlants, sinó entre gent de trellat i gent que abusa del poder i nega els drets”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here