Canvi climàtic, mosquits i pins

20 lecturas

"El déu Apol·lo, despitat per ser rebutjat per Casandra, la va castigar amb la capacitat de predir el futur però que ningú no la creguera. Així els troians van acceptar el regal del cavall dels aqueus fent cas omís de les advertències de Casandra. Igual que Casandra, els investigadors que treballem per a comprendre i anticipar els impactes del canvi climàtic hem sigut castigats, esta vegada pel Déu Mercuri, del comerç i la cobdícia, amb la capacitat d'anticipar el futur però no ser creguts".

Esta cita de Carlos Duarte, científic espanyol del Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic de les Nacions Unides, expressa a la perfecció el sentir dels ciutadans i ciutadanes que durant anys hem exigit i continuem exigint mesures efectives i reals contra l'escalfament global del planeta i el canvi climàtic. I que ara, mentre eixes mesures seguixen sense arribar, contemplem i patim ja els seus efectes.

RondaNord21-10-2014

Segons els informes publicats per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), els dotze mesos compresos entre l'1 de setembre de 2013 i el 31 d'agost de 2014 han sigut els més secs al País Valencià des que hi ha registres. Segons les mateixes fonts, setembre de 2014 ha sigut el setembre més calorós en la ciutat de València des que hi ha estadístiques (1869).

I este mes d'octubre continua establint rècords més propis de l'estiu que de la tardor. València va sofrir esta mateixa setmana el dia d'octubre més calorós a Espanya dels últims 145 anys. El dimarts 21, el mercuri en l'observatori de l'AEMET a la capital del Túria pujà fins al 35'8ºC, mentre que a l'Aeroport de Manises va arribar fins als 35'7ºC. Alguns termòmetres dels carrers de València, com el de la foto (presa en la Ronda Nord, al costat de l'horta d'Alboraya), van superar fins i tot els 40ºC.

El canvi climàtic actual, un fenomen que estem generat els sers humans amb un model econòmic basat en la crema de combustibles fòssils, ja no és una amenaça futura. Es tracta d'un problema els efectes del qual (augment de les temperatures i absència de precipitacions en l'arc Mediterrani) ja són palpables i traginen conseqüències per al nostre territori. La sequera que suportem i la manca de pluges dels últims mesos ens han portat a patir una plaga sense precedents de Tomicus destruens, un coleòpter que està matant centenars de pins en L'Horta. Municipis com Paterna, Puçol o El Puig estan sofrint l'impacte d'este minúscul escarabat, que està tenyint de marró els pinars de La Canyada, La Patà o La Costera.

PiMortCosteraPuçol

Les restriccions que ha aplicat este estiu la Reial Séquia de Moncada per al reg agrícola també són un bon exemple dels efectes actuals que el canvi climàtic té en la nostra comarca (i als que cal sumar en este cas la sobreexplotació dels recursos hídrics). L'Horta d'Almàssera, Massamagrell, Bonrepòs i Mirambell o Massalfassar, entre altres municipis, no ha rebut este estiu la tanda d'aigua amb una periodicitat setmanal, com és habitual. A pesar de disposar d'embassaments i pantans, la tanda ha arribat cada dos setmanes i inclús en alguna ocasió amb un retard major.

I esta tardor, quan pareixia que recuperaríem certa normalitat climàtica amb les pluges de setembre i octubre, les altes temperatures de les últimes setmanes i les citades precipitacions han generat un caldo de cultiu perfecte per a patir una virulenta plaga de mosquits. Algú recorda sofrir tantes picadures en ple mes d'octubre?

El canvi climàtic ja està ací. Com a societat el podem obviar, mirar cap a un altre costat i tancar els ulls quan vegem algun pi mort. Podem continuar comprant les verdures i les hortalisses d'importació, per a fer així cas omís a la sequera que sofrix l'horta. Podem seguir ignorant les alertes de Casandra i rendint culte al Déu Mercuri. Però, tard o d'hora, la picadura tardorenca d'algun mosquit ens farà obrir els ulls. Esperem que quan arribe eixe moment no siga massa tard i puguem reaccionar als canvis que nosaltres mateixos hem generat en el clima i que ara comencen a tornar-se en la nostra contra.

Miguel Crespo Roig| coordinador comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord | AE-Agró | @AEAgro

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí