Alliberades 200 aus al paratge natural de LaCostera que havien estat capturades il·legalment

5 lecturas

suelta aves puçolLa Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Acció Ecologista-Agró, SEO/BirdLife i l'Ajuntament de Puçol han alliberat este matí en el Paratge Natural Municipal de La Costera dos-cents exemplars de cagarneres, verderols i passerells capturats il·legalment.

La Costera és un paratge natural municipal ubicat a la Serra Calderona que des de 2011 gestiona AE-Agró, gràcies a un conveni de custòdia del territori signat amb l'Ajuntament de Puçol. Amb esta solta col·lectiva, que ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, a més de tornar de nou al medi natural estes aus, des de SEO/BirdLife i AE-Agró es vol mostrar el rebuig a les captures il·legals d'ocells, un camp on les dos organitzacions porten anys treballant en defensa del nostre patrimoni natural.

SEO/BirdLife i AE-Agró s'oposen a la captura d'aus fringíl·lides perquè “esta pràctica incomplix la normativa europea i perquè moltes de les poblacions silvestres de fringíl·lids estan en declivi. D'acord amb el Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees i amb la pròpia legislació espanyola, es pot afirmar que la captura d'estes espècies no cinegètiques no és autoritzable, ja que hi ha una solució alternativa satisfactòria a l'extracció del medi natural de cagarneres, passerells, verderols i altres ocells per al seu ensinistrament per al cant: la seua cria en captivitat”. Per això, les administracions espanyoles no haurien d'autoritzar més captures d'estes espècies en el futur, ni en període estival ni en període tardorenc, consideren des de les organitzacions ecologistes.

Per a aconseguir este objectiu, la Conferència Sectorial de Medi Ambient, que aglutina al Ministeri i a les comunitats autònomes, ha elaborat i aprovat les Directrius Tècniques per a l'adaptació de l'extracció de fringíl·lids del medi natural a l'article 9 de la Directiva Aus, un document tècnic que marca els passos per a substituir les aus de procedència silvestre per exemplars criats en captivitat, per la qual cosa instem a les administracions autonòmiques a què inicien el camí en este sentit.

Actualment, no sols s'autoritzen quotes de captures massives (375.000-500.000 ocells tots els anys a Espanya) sinó que part d'estes captures es produïxen en temporada estival, època en què són més nocives per a les poblacions d'aus silvestres, doncs es realitzen en un moment en què estes encara no han acabat el període reproductor. Un fet que, de nou, torna a anar en contra de la legislació espanyola i europea, ja que no es pot caçar o capturar espècies silvestres durant el període reproductor.

“Un altre problema, encara sense resoldre, és que hi ha un comerç no regulat ni quantificat d'estes aus silvestres entre particulars i que en un percentatge molt alt dels casos estos pardals es troben allotjats en gran nombre en llocs on els seus propietaris no compten amb el preceptiu permís de “nucli zoològic”, obviant-se, per tant, l'adequada inspecció sanitària i els controls epidemiològics”, expliquen.

“Des de SEO/BirdLife i AE-Agró estem segurs que la conservació de les aus silvestres valencianes va a regir-se des d'ara atenent a criteris tècnics i a l'estricte respecte a la legalitat, i confiem que les captures il·legals d'ocells silvestres siguen prompte coses del passat”, conclouen.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí