Agró, en contra de la construcción d’un nou canal de ciment per als pluvials de Burjassot, Godella i Rocafort

23 lecturas

Acció Ecologista-Agró ha criticat la solució proposta per l’administració per a solucionar els problemas de pluvials dels municipis de Burjassot, Godella i Rocafort. Segons Agró, la Generalitat Valenciana i els ajuntaments volen ressuscitar un vell projecte “que posa en perill els valors de l'horta. Concretament, la construcció d'un assarb per una àrea d'horta especialment ben conservada i que pertany als termes municipals de Godella i Rocafort”.


Els ecologistes expliquen que, en este cas, “les aigües de reg ja estan perfectament canalitzades per la històrica xarxa de séquies de l'Horta”. Tanmateix, l'actual administració valenciana “pretén executar este obsolet projecte, redactat quan governava el Partit Popular, per a arreplegar part de les pluvials dels nuclis urbans de Burjassot, Godella i Rocafort  i transportar-les a un barranc ja canalitzat”.

Però, segons Agró, l'assarb que volen construir per l'horta no és un canal qualsevol: és una enorme trinxera de ciment que porta associada en un dels seus marges una via de servei de 5 metres d'ample. “Este mur de formigó, que separarà els cascos urbans de Godella i Rocafort de l'horta, costarà uns 16 milions d'euros”, assenyalen des de la formació ecologista.

“L'àrea afectada, part de l'Arc de Moncada, té zones de qualitat perceptual excepcional. És un paisatge que, per exemple, Pinazo va pintar en 1895 en el seu quadre La creu del Molí a Godella, exposat actualment en el Museu de Belles Arts de València. Este paisatge es conserva hui en dia tal i com va ser interpretat pel pintor. Però, és un territori la fragilitat visual del qual és molt elevada i la construcció de l'assarb suposaria un elevat impacte paisatgístic, que menyscabaria severament el seu valor. Açò és especialment rellevant en algunes conques visuals com la de Godella-Rocafort-Borbotó o Burjassot, delimitades pels nuclis urbans d'estos pobles i el valor de les quals reconeix el Pla d'Acció Territorial de l'Horta (PATH) classificant-les com Horta de Protecció Especial de Grau 1”, argumenten.

D'altra banda, també han destacat que l’assarb deixaria aïllada una franja d’horta facilitant la seua urbanització. “A més a més, en l'horta de València existixen espècies de fauna que utilitzen este territori com a zona d'alimentació o de pas, ja que este espai agrícola constituïx un corredor que funciona com a connector ecològic”, han explicat des d’Agró i afegeixen: “l'assarb, eixe gegant mur de formigó que es pretén construir, pot suposar una barrera infranquejable i fins i tot convertir-se en una trampa mortal per a la fauna”.

“A la Comissió de Territori d'Acció Ecologista-Agró ens sorprenen les bases conceptuals d'este projecte perquè, en un país àrid com el nostre, un objectiu bàsic i irrenunciable és evitar que l'aigua fluïsca ràpidament cap a la mar. Interessa facilitar la infiltració en els aqüífers. Per tant, desaiguar el més veloçment possible és un error. I especialment ho és en zones com la que travessarà l'assarb que, des del punt de vista geomorfològic, és una planura d'inundació, un espai que lamina les avingudes i que fertilitza l'espai agrícola”, expliquen.

Per a AE-Agró, “és comprensible que els veïns estiguen tips. Especialment els d'algunes zones de Burjassot i Godella que veuen com s'agreuja el problema de les inundacions amb el pas del temps i a mesura que els termes municipals són urbanitzats fins a l'últim metre quadrat. En este procés tenen responsabilitats ajuntaments de tots els colors i per descomptat la Generalitat del PP. Però, qui no té cap culpa és l'horta, que no pot ser agredida de nou”.

Per a solucionar esta situació, Agró considera que “sobren les presses i obres absurdes i desmesurades com la de l'assarb”. “Des d'AE-Agró desitgem que els fets ens desmentisquen i que la nova administració no estiga tractant de, per la via de la urgència inajornable i dels fets consumats, colar-nos l'assarb, un projecte desfasat i mal plantejat que per a resoldre un problema crea molts més”, conclouen.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí