AE-Agró denuncia manca d’informació respecte a la crema de la palla de l’arròs a l’Albufera

0
136

Acció Ecologista-Agró, com a entitat que forma part de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera de València, ha exigit a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural els informes i estudis tècnics que justifiquen la conveniència de la crema de la palla de l’arròs com millor mesura de gestió en tot el parc natural.

El Banc de Palla d'Arròs de l'Albufera ja supera les comandes de 2014Fins al moment, i a pesar de ser membres de la Comissió d’Agricultura de la Junta Rectora de l’Albufera, la Conselleria no ha facilitat al col·lectiu cap documentació sobre la decisió de promoure un altre any esta pràctica agrícola, que afecta negativament a la salut dels habitants dels municipis del parc natural i suposa una contribució més al Canvi Climàtic.

Des de la designació d’Elena Cebrián com a consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i Julià Álvaro com a secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Acció Ecologista-Agró ha emfatitzat la importància de disposar de tota la informació possible sobre les alternatives i propostes de gestió de la palla d’arròs, tenint en compte els impactes agronòmics i ambientals que implica estendre la crema de la palla a tot el Parc Natural de l’Albufera de València.

Tanmateix, AE-Agró, a pesar de ser membre de la Junta Rectora de l’Albufera i formar part de la Comissió d’Agricultura d’este òrgan de participació, continua sense rebre la documentació requerida sobre la crema de la palla. Per exemple, els estudis tècnics que, segons la Conselleria, avalen la seua efectivitat contra la Leersia oryzoides i altres plagues de l’arròs.

“Per este motiu, hem sol·licitat al Servei d’Espais Naturals Protegits de la Direcció General de Desenvolupament Rural i al Servei de Sanitat Vegetal de la Direcció d’Agricultura els informes sobre l’evolució de la Leersia oryzoides i la resta de plagues en els arrossars on la Conselleria, per raons fitosanitàries, va consentir la crema en 2015”, expliquen.

A més a més, AE-Agró ha demanat a la Conselleria l’estudi sobre la matèrica orgànica dels arrossars i la proposta de cremes per a 2016: protocol, seguiment i informe justificatiu emés pel Servei de Sanitat Vegetal.

“També volem saber si existix alguna mesura per al seguiment agronòmic de les cremes, tant pel que respecta a la matèria orgànica com a les plagues. I, per descomptat, si s’està efectuant algun estudi sobre l’impacte en la salut humana i els efectes mediambientals de les cremes, ja que esta pràctica pot augmentar les malalties respiratòries, les crisis d’asma i les afeccions pulmonars i suposa una contribució “made in València” al canvi climàtic”.

L’arrossar té una gran influència sobre l’Albufera (qualitat de l’aigua, biodiversitat, producció agrícola, turisme, caça…) i la gestió de la palla juga un paper clau. Des d’AE-Agró són conscients que es tracta d’un tema complex i que no tots els camps d’arròs presenten les mateixes possibilitats per a la gestió d’este residu agrícola, que es pot cremar, fanguejar, aprofitar com a biomassa, com a matèria primera… “Però, siga com siga, la palla s’ha de gestionar amb rigor, serietat, planificació, transparència i informes tècnics que oferisquen la millor solució possible per al medi ambient, els habitants del parc natural i els productors d’arròs de l’Albufera. I açò ara no passa”, conclouen.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here