Compromís per Paterna proposa a la resta de grups municipals sumar-se al manifest en defensa del dret civil valencià

10 lecturas

Compromís per Paterna porta al ple una moció per a què l'ajuntament s'adherisca al manifest en defensa del Dret Civil Valencià redactat per l'Associació de Juristes Valencians. La coalició d'esquerres recorda que un dels principals objectius de la Llei Orgànica 1/2006, de Reforma de l'Estatut d'Autonomia, en la que es reconeix al País Valencià la condició de Nacionalitat Històrica, és restablir la competència sobre el dret privat per als valencians i valencianes per tal d'equiparar el territori valencià a la resta de nacionalitats històriques de l'Estat espanyol (navarresos, catalans, bascos, balears i aragonesos).

Amb esta reforma de l'Estatut Valencià, es pretenia posar fi a 308 anys d'imposició de lleis al·lòctones implantades després de la guerra de successió amb el decret de Nova Planta que "por justo derecho de conquista que han hecho últimamente mis armes" en paraules de Felip V, acabava amb el Dret Civil Valencià, els Furs, "siendo mi voluntat que éstos (regnes d'Aragó i València) se reduzcan a las leyes de Castilla".

Esta reforma estatutària retornava als valencians i valencianes la possibilitat d'assumir les competències en dret civil. Ara, però, amb la recent sentència del Tribunal Constitucional en què es declara inconstitucional la Llei de Règim Econòmic Matrimonial Valencià i deixa buides de contingut i eficàcia normativa dos articles de l'Estatut d'Autonomia esta històrica reivindicació valenciana troba un nou entrebanc.

Segons recorden des de la coalició valencianista, l'Estatut va estar aprovat tant per les Corts Valencianes com per les Corts de l'Estat espanyol sense vots ni esmenes en contra. I este fet és el que denuncien des de l'Associació de Juristes Valencians i del que Compromís s'ha fet ressò mitjançant esta moció.

Des de Compromís per Paterna, el regidor Carles Martí ha manifestat la intenció d'aconseguir el major nombre d'adhesions de municipis valencians a la defensa del Dret Civil Valencià i recorda que este Dret Civil "va ser exemple de modernitat i de funcionalitat com ho demostren els més de cinc segles que va estar vigent. Uns Furs adaptats al caràcter negociador, treballador i comercial de la nostra gent. Basat en el respecte i la multiculturalitat de les nostres terres i que va permetre al Regne de València ser una potència econòmica i social que va estendre la seua àrea d'influència a banda i banda del mediterrani".

Martí denuncia que amb els recursos d'inconstitucionalitat i els entrebancs que se li està posant al Dret Civil Valencià es "vol continuar amb el sometiment del nostre poble en uns moments en els quals el valencianisme polític està arribant a unes quotes de representació sense precedents", i afegeix que "els valencians hem estat capaços de soterrar velles suspicàcies i posar-nos d'acord a treballar en la defensa dels nostres interessos. A més, l'únic que reclamem és allò que ens pertoca i del que ja gaudixen altres nacionalitats històriques com Catalunya, Aragó, Navarra, País Basc i Illes Balears.

 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí